En intern konflikt har splittrat Sverigedemokraterna i Borås.
En intern konflikt har splittrat Sverigedemokraterna i Borås. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Sverigedemokrater anklagade för att ha förskingrat 63 000

– De är avundsjuka och giriga. Hade jag gjort det här hade jag erkänt direkt.


SD:s kommunsamordnare

Anders Westergren arbetar som Sverigedemokraternas kommunalpolitiska samordnare med uppgift att se till så de kommer överens i ute i kommunerna. Han tycker att det är oerhört sorgligt att en intern strid skapar oreda i partiet.

– Vi måste försöka undvika att det förs en parallell rättegång i media. Det är inte bra, säger han till Nyheter24.

BORÅS. En intern strid har blossat upp inom Sverigedemokraterna efter att sex medlemmar anklagat partiets starkaste män - gruppledaren Krister Maconi och ordförande Pontuz Fritzson - för att ha stulit 63 000 kronor. En av de som står bakom polisanmälan är ledamoten Ulla-Britt Åsén och hon menar att det är ett svek mot partiet.

– Ja det känns som det när de nyper pengar. Jag hoppas vi får en rätsida på det här, säger Ulla-Britt Åsén, till Nyheter24.

Pengarna har enligt SD-ledamoten Dennis Fernholm, en av de få som stödjer SD-topparna och inte står bakom anmälan, betalats ut av Sverigedemokraternas kassör Isabella Demserius.

– Det stämmer inte. Vi är kristallklara på vår punkt och vill inte uttala oss i media, säger Isabella Demserius.

Hon får dock svar på tal från Dennis Fernholm.

– Det är inga "rocket scientists" som är med i Sverigedemokraternas lokala styrelseförening i Borås. Några är kriminella och har skulder hos kronofogden vet jag. Det grundar sig på girighet och de är bara avundsjuka, säger Dennis Fernholm, till Nyheter24.

Bakgrunden till de interna konflikterna är att Borås stad har bestämt att det ska finnas en blocksekreterare för de rödgröna och en för de borgerliga partierna. När de inte kunde välja fick SD pengar till en egen sekreterare. Krister Maconi valde då sin närmaste man - Pontuz Fritzson -  som nu cashat in 62 800 kronor, vilket motsvarar en 15 procents tjänst.

– Allting har gått rätt till. Isabella är kassör och har sett utbetalningar, alla papper är i sin ordning och jag har dubbelkollat det med juristerna. Jag är helt oskyldig till det här, säger Pontus Fritzon, ordförande för SD Borås, till Nyheter24.

Nyheter24 har sökt gruppledare Krister Maconi men han har valt att inte lämna några kommentarer.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stopp för fler hotell i Amsterdam

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

1 timme sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

3 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

3 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kroatisk valsegrare stödjer Ukraina

3 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenković i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien. Det Ukrainavänliga partiet får dock inte egen majoritet och kan få svårt att bilda regering.