Laila Freivalds.
Laila Freivalds. - Foto: Nasser Nasser / SCANPIX

Politiska skandaler vi minns - Laila Freivalds

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Freivaldsaffären.

I augusti 2000 avslöjade Aftonbladet det som skulle komma att tvinga Laila Freivalds bort från justitieministerposten. Det kom att benämnas Freivaldsaffären. Men för att vara historiskt rättvis bör det benämnas Freivaldsaffärerna. Hon tvingades i princip bort från sina uppdrag två gånger, den andra gången från posten som utrikesminister.

Bakgrunden till det som tvingade bort henne från justitieministerposten spåras tillbaka till 1999. Freivalds var med och röstade ja till ett lagförslag 1999 som skulle motverka hyresgästers möjligheter att köpa sina lägenheter. Samtidigt gick hon ut och sade sig vara mot ombildningen av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter. Det som senare moraliskt fällde Freivalds var att hon trots detta gått och köpt sin allmännyttiga hyresrätt till ett minst sagt förmånligt pris.

När detta uppdagades av Aftonbladet i augusti 2000 stod Freivalds emot kritiken i knappt en månad. I september 2000 lämnade hon in sin avskedsansökan, för första gången.

Freivalds skulle återvända till den politiska scenen, denna gång utsågs hon till utrikesminister under Göran Perssons regeringstid efter mordet på Anna Lindh. Redan året därpå, 2004 fick Freivalds massiv kritik efter Tsunamikatastrofen. Enligt Konstitutionsutskottet (KU) låg det yttersta ansvaret på Freivalds i egenskap av utrikesminister att leda Utrikesdepartementet.

Kritiken från KU var svidande när det kom till samordning och krishantering. Att hon valde att gå på teater samma dag som Tsunamikatastrofen var ett faktum och trots att hon informerats om situationen och det faktum att tusentals svenskar befann sig på plats i de drabbade områdena.

Hemsidesaffären var droppen som fick bägaren att rinna över, igen. Det kom fram att SÄPO och Stefan Amér, UD-tjänsteman, hade kontaktat webbhotellet som försåg Sverigedemokraterna med plats för en hemsida. Syftet var att stänga ner delar av SD-kuriren, SD:s nättidning, efter att partiet på hemsidan utlyst en fototävling i form av en karikatyrteckning av profeten Mohammed.

Det som Freivalds fick kritik för i denna fråga var att hon först sade sig inte ha någon aning om Amérs initiativtagande i denna fråga. Under denna tid fick Amér ta emot i princip all kritik. Senare kom det dock fram att Freivalds visst haft kännedom om detta och hade personligen diskuterat fallet med Amér. I mars 2006, innan valet i september samma år, avgick Laila Freivalds och lämnade in sin avskedsansökan, för andra gången.  

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!