Bild från en SDU-demonstration i Göteborg.
Bild från en SDU-demonstration i Göteborg. - Foto: Adam Ihse / SCANPIX

SDU utesluter Robert Wahlgren på grund av nazistkoppling

Sverigedemokratisk ungdom utesluter medlemmen Robert Wahlgren på grund av hans tidigare domar och tydliga kopplingar till Nordisk Ungdom.


Kontroversielle SD-anhängaren Robert Wahlgren utesluts ur SDU, det kom en enig förbundsstyrelse överens om på SDU:s förbundsmöte under lördagen.

– Det är på grund av en mängd olika saker, men framför allt på grund av de domar han har i bagaget och de organisationer han tidigare haft koppling till, säger SDU:s pressekreterare William Hahne till Nyheter24.

Robert Wahlgren har tidigare haft kopplingar till Nordisk Ungdom (NU) och nazistorganisationen Blood and Honour. Så sent som i fjol gick han bland annat i NU:s 1 maj-tåg och tidigare har han även burit hakkors och blivit dömd för misshandel och hets mot folkgrupp.

Wahlgren har länge hotats av uteslutning på grund av sin bakgrund och SDU har hävdat att han inte är aktiv inom partiet. Trots det har han planerat stora delar av demonstrationen i Malmö.

– Vi bad honom att hålla en låg profil, men samtidigt är det så att enligt stadgarna är han en vanlig medlem tills dess att vi utesluter honom. Därför har vi inte kunnat stänga av honom. Men vi uppmanade honom att hålla låg profil, vilket han inte gjort och det talade ju inte till hans fördel, säger William Hahne.

När Nyheter24 når Robert Wahlgren har han precis delgivits förbundsstyrelsens beslut.

– Jag är besviken, jag hade tänkt mig en annan utgång. Nu får man se hur det blir i framtiden, men det är inte helt kört. Man blir ju utesluten från pågående verksamhet, så jag kan söka medlemskap 2012 igen, säger Robert Wahlgren.

Varför tror du att du blev utesluten?

– Mycket på grund av min bakgrund och den här 1 maj-demonstrationen i Helsingborg. Jag hade gärna sett att man skulle ha något slags passivt medlemskap där man fortfarande är medlem men inte är med på offentliga möten, men det gick inte heller, säger Wahlgren.

Wahlgren berättar att det känns tråkigt att bli utesluten för saker han gjort i sin ungdom. Han menar att han, genom att bli dömd och straffad, redan betalat tillbaka sin skuld till samhället och således inte ska behöva bli straffad även i efterhand. I dag ångrar han sin bakgrund och tar avstånd från alla högerextrema åsikter.

– Jag har aldrig varit ideologiskt troende, utan det har mest varit att man umgåtts med kompisgäng. Jag var i femtonårsåldern, jag bodde i jönköping lite utanför samhället och mina kompisar hängde där, så det blev ju naturligt att jag hängde där också.

Vad säger du om att förbundsstyrelsen inte anser att du hållit låg profil?
– Jag trodde att det innefattade att inte hålla tal på torgmöten, vilket jag inte har gjort. Den här planeringen inför Malmödemonstrationerna har jag arbetat med sedan i somras. Jag tycker att jag hållit väldigt låg profil.

SDU:s största distrikt går emot ledningen

Men det är inte alla inom SDU som vill att Wahlgren ska uteslutas. SDU syd, som är det största distriktet i Sverige, vill ha kvar honom då han anses vara väldigt duktig på att organisera.

– Han får stöd av flera distrikt. Jag tycker inte att det är något konstigt med det. Jag tycker att han kan få en chans, har Chang Frick, SDU Syd:s ordförande, tidigare sagt till Nyheter24.

Efter förbundsstyrelsens beslut vill inte Frick kommentera uteslutningen vidare, men han menar att det är tydligt att Wahlgren tagit avstånd från sitt förflutna.

– Robert har varit duktig och hjälpt till. Jag har aldrig hört honom uttrycka några extrema åsikter. Jag tycker att han har visat tydligt att han kapat banden med sitt förflutna, säger Chang Frick.

/
/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!