- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Jonas Sjöstedt: Upplös eurosamarbetet

Nyheter24:s Eric Rosén träffar vad som mycket sannolikt kan vara Vänsterpartiets näste partiledare.


Jonas Sjöstedt har ett fult knep. Jag vet inte ens om det är medvetet. När andra politiker höjer rösten och betonar tydligare när de vill accentuera hur viktigt något är, så att de inte ska avbrytas, gör Jonas Sjöstedt ofta tvärtom. Det är klokt för när jag träffar honom i riksdagshuset (”vi kan sitta utanför plenisalen, det brukar vara lugnt där och kaffet är bra”) ger jag honom utrymme för längre utläggningar än jag planerat. Just för att varje gång jag ska avbryta så sänker han rösten ett steg. I stället för att hugga in med nästa fråga spetsar jag då öronen och koncentrerar mig.

Snart kan Jonas Sjöstedt vara Vänsterpartiets partiledare och vinner 46-åringen den kampen över motkandidaterna Rossana Dinamarca, Hans Linde och Ulla Andersson blir alltså inte minst sättet att prata annorlunda från under Lars Ohlys tid. Jag frågar vilka de mest centrala frågorna blir om den kraftigt favorittippade Jonas Sjöstedt tar över.

- Det ska först sägas att det inte alls är så klart som vissa tror, det är mycket mer öppet. De privata vinsterna i välfärden kommer vara en huvudfråga för Vänsterpartiet och kommer vara en valfråga för oss 2014, det vågar jag nästan lova. Sen skulle jag vilja se ett betydligt grönare vänsterparti, där vi utmanar Miljöpartiet som det ledande partiet vad gäller framför allt klimatfrågorna och behovet att investera oss till minskade utsläpp av växthusgaser.

Han betonar också gång på gång under vårt samtal hur mycket den ekonomiska krisen kommer att påverka politiken och att debatten sannolikt kommer vara fokuserad på detta länge. Inte minst för att läget är så allvarligt. Som den enskilt viktigaste frågan för EU, där Jonas Sjöstedt suttit i EU-parlamentet i elva år innan han flyttade till USA under en period, pekar han på eurokrisen.

- Det är alldeles uppenbart att valutaunionen kan kollapsa inom en snar framtid. Det låter oerhört men det är ju så och det kommer ha enorma återverkningar, säger han och nickar instämmande när jag frågar om vi kanske står inför ett historiskt skifte i världen vad gäller makt- och pengafördelning.

- Ja, Europa är på dekis, det är alldeles tydligt. Även USA har betydande problem. Det är ironiskt att Europa ber Brasilien, Indien och Kina om hjälp och de är inte särskilt intresserade.

Vad bör man göra?

- Man bör upplösa eurosamarbetet. En klassisk sydeuropeisk devalvering är en barnlek jämfört med det som händer nu.

Debatten om den ekonomiska politiken är förutom klimatfrågorna det område som Sjöstedt lyfter fram som sina främsta tillgångar som möjlig vänsterledare.

- Vi måste kunna utmana Anders Borg och Fredrik Reinfeldt direkt i den ekonomiska debatten och ha en ordförande som klarar av det, vilket jag tror att jag och Ulla (Andersson) skulle göra.

Tittar man på den andra kandidaterna till partiledarposten är du den enda som är vit heterosexuell man, den klassiska partiledarstereotypen.

- Så är det och det är nog inte till min fördel.

Om jag påstår att Vänsterpartiet har mer feministiska medlemmar än någonsin men samtidigt har tappat det feministiska initiativet i rikspolitiken. Håller du med om den beskrivningen?

- Absolut. De feministiska frågorna är djupt förankrade i vänsterpartiet och en viktig del av vår ideologi. En av våra grundpelare. Samtidigt har vi haft svårt att komma ut med dem frågorna och göra politik av dem. Ibland har det varit ett glapp mellan en teoretisk feminism och vardagspolitik. Där måste vi, som under Gudruns tid, göra det här begripligt.

Kan du sakna Gudrun Schyman i Vänsterpartiet?

- Oja, Gudrun var på sitt sätt ett politiskt geni. Hennes möjlighet att göra politiken begriplig och nå grupper som vi aldrig hade nått förut.

Är hon välkommen tillbaka?

- Det är klart att Gudrun är välkommen tillbaka men jag tror inte det kommer att ske. Jag tror hon har gått vidare.

När Jonas Sjöstedt räknar upp vilka feministiska frågor som är centrala att driva reagerar jag främst på den han inte nämner. Men när jag frågor om föräldraförsäkringen försäkrar han att detta är en viktig fråga också för honom.

- Det är viktigt att vi tar strid för en individuell föräldraförsäkring. Och för en förbättrad föräldraförsäkring. För det är ett problem i dag att många tycker inte att de har råd att vara hemma, säger han och fortsätter:

- Dels är det det bästa för barnet. Dels är det så att lägre lön, lägre sysselsättningsgrad och lägre pension grundläggs i att kvinnor är hemma med familjen. Vill man bryta det på allvar måste man bryta orsaken och det hänger ihop.

Men hur ska du få en person som känner att det är upp till dem att själva välja att de vinner på det här?

- Vi måste förklara varför vi gör det. För många är det förslaget obegripligt och man har inte förstått poängen. Samtidigt är det så att när man genomfört pappamånader accepteras det ganska snart.

- Vi var det första parti som drev frågan om homosexuellas rättigheter på 70-talet och det var då ganska udda – i dag är det en självklarhet. Jag är stolt över det och hoppas att man en dag ser tillbaka på föräldraförsäkringen på samma sätt, att vi vågade gå före.

Jonas Sjöstedt var själv hemmapappa i ett och ett halvt år medan han och hans familj bodde i USA, då hans fru jobbade för FN och Jonas Sjöstedt just lämnat EU-parlamentet. Förutom att vara förälder var han aktiv inom det amerikanska socialistpartiet och ägnade sig åt att skriva böcker. Tillbaka i Sverige blev Sjöstedt riksdagsledamot för lite mer än ett år sedan. Nu tycker han att det politiska utrymmet för Vänsterpartiet, som många gånger uppfattats som omodernt eller bakåtsträvande, är ”enormt” och talar om ett bra läge för hela vänsterrörelsen.

- Det är typ bredsida in för vänstern och det är bara vår egen oförmåga som kan hindra oss från att växa i det här läget, konstaterar han.

Tittar på man kapitalismens kris, eurons kris, finanskriser och bankkriser, debatten om vinster i välfärden och liknande är det märkligt att ni, som kritiserar det här systemet mest, lyckats förlora ordet ansvar till regeringen och Moderaterna.

- Ja, nu handlar ansvar bara om att ha budgetbalans.  Inte att se till att ungdomar får arbete eller att hemtjänsten fungerar. Det är något vi funderar på, hur högern monopoliserar begrepp som arbetslinjen och ansvar och så. Det måste vi jobba med för att hitta motstrategier. Men nu närmar sig Reinfeldt en Göran Persson-nivå där det blir tomt och bombastiskt. Det är steget före att folk ser igenom det. Han flyter lite ovanpå. Regeringsförklaringen var ju nästan parodisk, med ansvar som ett mantra som upprepades hela tiden.

Fredrik Reinfeldt varnade för visioner häromveckan och hånades en del för det. Vilken är Vänsterpartiets vision?

- Det är att öka jämlikheten i samhället, att uppnå full sysselsättning och att ha en bra gemensam välfärd samtidigt som vi har en ekonomi i balans och ökar samhällets investeringar.

Är det en vänsterpartistisk vision att kraftigt öka det offentliga ägandet?

- Ja, vi ser gärna att man ökar offentligt ägande men det måste inte vara statligt ägande. Vi är till exempel för att gynna framväxten av lokalt ägda sparbanker och de är ju då kooperativt eller gemensamt ägda. Vi är definitivt inte för att minska det statliga ägandet och kan tänka oss att öka det på några områden.

Jonas Sjöstedts konstaterar utan omsvep att framför allt höginkomsttagarna kan räkna med högre skatter om Vänsterpartiet får bestämma och säger, apropå Håkan Juholts omdiskuterade hyresersättningar, att han tycker att Juholt gjort moraliskt fel och att politikerna över huvud taget tjänar för mycket och har för många förmåner.

- Det är inte okej utifrån ett moraliskt perspektiv att låta staten betala hela ens lägenhet som man delar med sin sambo, så det finns ett reellt problem.

Finns det ersättningar du själv avstår ifrån, trots att du har rätt till dem?

- Ja, jag har ju till exempel valt att skriva mig i Stockholm, fast jag har ett hus i Västerbotten och skulle kunna ha valt att låta riksdagen betala halva min lägenhet.

Vänsterpartiet skulle väl kunna gå före och peka på felaktiga ersättningar som man då skänker någonstans? Som flera partier gjorde i EU-parlamentet när den debatten var aktuell på 90-talet.

- Ja, jag gjorde det, jag gav bort tre miljoner i partiskatt när jag satt i EU-parlamentet. Det gick mest till partiet, men också till internationell solidaritet. Vi betalar nu 5 000 i månaden i partiskatt som medlemmar och vår partiordförande har inget extra arvode och tjänar hälften av vad de andra tjänar. Jag tycker det är bra. Samtidigt är det så att även vänsterpartister har utnyttjat de här systemen. Så är det. Det är bara att läsa statistiken. Därför måste man ändra reglerna. Det är bra med en privatmoral men man måste också ändra regelsystemet.

Jonas Sjöstedt vill mycket och har snabbt svar på alla frågor om alla områden. Har han inte ett konkret svar säger han, som att det vore ett svar i sig, att ”det här är en fråga där vänsterpartiet måste ha ett svar” och kanske är just detta ett av hans och partiets problem. De områden där man identifierat behovet av ett tydligare svar är många men det är kanske inte alltid detta i slutändan omsätts i konkreta förslag.

Sjöstedt säger att färre pressmeddelanden från vänstern måste börja med orden ”Stoppa” eller ”Nej till”. Som journalist som fått otaliga pressmeddelanden från alla partier känns det dock som att antalet ”Stoppa”-rubriker från Vänsterpartiet snarare är fler än någonsin. Inte minst vad gäller välfärden och vinsterna, som diskuteras flitigare än nån gång förr i och med Caremaskandalerna som nu uppdagas. Jonas Sjöstedt tror att Vänsterpartiet kommer att få allt mer stöd för att de drivit de här frågorna så länge.

Men såna här exempel kommer med jämna mellanrum glöms sen bort igen lika snabbt.

- Ja, men samtidigt tror jag den folkliga opinionen växer. Jag får själv oerhört mycket reaktioner varje gång man är ute i det här. Väldigt många börjar med: ”Jag är borgerlig – men nu har ni rätt. Jag är ingen vänsterpartist, men...”

Kände man inte så med debatten om sjukförsäkringarna också? Under en period var alla rasande, nu har man liksom gått vidare?

- Jo, det är klart det förekommit förut och att man får den typen av reaktioner. Men det finns också tror jag en stor strömning i det svenska samhället att många tycker avregleringarna gått för långt.

Om Vänsterpartiet lyckas växa i och med kampen mot riskkapitalbolag som profiterar på äldrevården återstår att se. Om Jonas Sjöstedt blir den som för partiets talan som ordförande vet vi inte heller. Men att den eurokritik han framfört, mer högljutt än de flesta, under många år får sitt svar i form av en nästan total kollaps precis samtidigt som vänstern ska välja ny partiledare lär i alla fall inte försämra hans chanser.

/
/
EMU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

1 timme sedan
Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.