Fredag 16 Apr
Stockholm

Håkan Juholt tar med sig Tommy Waidelich i fallet

Jenny Madestam tror att Waidelich får kliva tillbaka till en plats som ordinarie riksdagsledamot.
1 av 3
Jenny Madestam tror att Waidelich får kliva tillbaka till en plats som ordinarie riksdagsledamot. Foto: Stockholms universitet / Orasis Foto
Håkan Juholt och Tommy Waidelich fick under deras korta tid på toppen av S ta emot mycket skit.
2 av 3
Håkan Juholt och Tommy Waidelich fick under deras korta tid på toppen av S ta emot mycket skit. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Valet av Waidelich sågs som ett skämt från det egna valdistriktet.
3 av 3
Valet av Waidelich sågs som ett skämt från det egna valdistriktet. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

"Många i hans egna partidistrikt var förvånade över att han kunde bli vald från början. Det trodde det var ett skämt och det säger en hel del."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Hånen mot Waidelich

Efter Waidelichs velande om euron ringde Nyheter24 upp representanter från de flesta riksdagspartierna. Här några av reaktionerna:

"Jag blev väldigt förvånad, det är ett naivt uttalande. Det här är ett ytterligare ett klavertramp från Tommy Waidelich. Så kan man inte uttrycka sig." - sa Anders Sellström, till Nyheter24.

"Waidelich kan inte ha en egen uppfattning. Han företräder sitt parti och då är det svårt att gå omkring med privata åsikter. Det blir bara mer och mer besynnerligt." - sa Carl B Hamilton, till Nyheter24.

"Jag kan aldrig uttrycka mig så kategoriskt som Tommy Waidelich. Det krävs tydlighet som ekonomisk-politisk talesperson för ett parti." - sa Annie Lööf.

STOCKHOLM. Ifrågasatt från dag ett. Både från de egna leden och utifrån. Och nu när Håkan Juholt nu har avgått ser det ut som den hårt kritiserade Tommy Waidelich går samma väg.

– Han kommer inte finnas på någon ledande position i framtiden. Många i hans egna partidistrikt (Stockholm) var förvånade över att han kunde bli vald från början. De trodde det var ett skämt och det säger en hel del, säger statsvetaren Jenny Madestam till Nyheter24.

Waidelich: "Jag är ju ingen expert"

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich kallades för en "skräll" när han valdes framför mer rutinerade namn som Leif Pagrotsky och Thomas Eneroth. Men hans brist på rutin lyste snabbt igenom. Ett av de mest uppmärksammade uttalanden från Waidelich handlade om euron då han sa att "Sverige går inte med under min livstid". Samtidigt medgav han att det mest handlade om en spekulation från hans sida.

– Jag är ju ingen expert. Men vi får ju se, sa Waidelich i SVT:s Rapport.

Kritiserad av riksdagskollegorna

Tommy Waidelichs svajiga uttalandet fick kritik från både Alliansen och Vänsterpartiets Ulla Andersson som kommenterade det hela med att:

- Det är oerhört vingligt och oerhört ohållbart. Det ser inte bra ut, sa Ulla Andersson till Nyheter24.

Statsvetaren Jenny Madestam tror nu att han får gå tillbaka till det vanliga riksdagsarbetet. Om han inte själv väljer att sluta.

– Det mest troliga är att han går tillbaka som ordinarie riksdagsledamot. Men de kanske ordnar något åt honom. Det brukar skötas snyggt det där, säger Jenny Madestam till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela