Försäkringskassan har av regeringen fått uppgiften att utreda frågan.
1 av 3
Försäkringskassan har av regeringen fått uppgiften att utreda frågan. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
En riksdagsmajoritet röstade igenom ett utskottsinitiativ från de fyra oppositionspartierna.
2 av 3
En riksdagsmajoritet röstade igenom ett utskottsinitiativ från de fyra oppositionspartierna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
För drygt en vecka sedan fick han stå och be om ursäkt för att han inte velat följa riksdagen - nu backar Ulf Kristersson och meddelar att man ska återgå till de gamla sjukförsäkringsreglerna.
3 av 3
För drygt en vecka sedan fick han stå och be om ursäkt för att han inte velat följa riksdagen - nu backar Ulf Kristersson och meddelar att man ska återgå till de gamla sjukförsäkringsreglerna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ulf Kristersson backar efter hot om misstroendeförklaring

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) går nu på riksdagens linje och återgår till de gamla sjukförsäkringsreglerna.


Bedömning av arbetsförmågan

Det är framför allt den så kallade 180-dagarsregeln, att sjuka prövas mot den reguljära arbetsmarknaden efter ett halvår, som oppositionen vänt sig mot. Enligt dem leder det till att personer tvingas till uppsägning om de är sjuka längre än så, även om de till exempel är mitt uppe i en cellgiftsbehandling.

Tidigare prövades man dessutom mot "vanligt förekommande jobb" i stället för mot hela arbetsmarknaden.

STOCKHOLM. Efter skarp kritik och hot om misstroendeomröstning backar nu socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) om sjukförsäkringsreglerna.

Han vägrade tidigare att följa riksdagsbeslutet där regeringen kördes över av de fyra andra partierna. Enligt det skulle man återgå till de gamla reglerna.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sa han till TT då.

"Ett steg tillbaka och två steg framåt"

För knappt två veckor sedan kom hotet från oppositionen om en eventuell misstroendeomröstning mot Kristersson. Nu backar han och meddelar i stället att regeringen ska återgå till de gamla reglerna.

"Nu tar vi ett steg tillbaka och sedan två steg framåt på vägen mot en bättre sjukförsäkring", skriver han på DN Debatt på torsdagen.

De nya reglerna har bland annat gjort så att man utförsäkras efter 180 dagar, något som fått hård kritik. Dessutom prövas man mot hela arbetsmarknaden i stället för "vanligt förekommande jobb".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.