Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets.
1 av 3
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD.
2 av 3
William Hahne, vice ordförande i SDU, petades som pressekreterare i SD. - Foto: Pressbild
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina.
3 av 3
Kasselstrand utmanas efter flera uppmärksammade konflikter med moderpartiet, framför allt i frågan om att erkänna Palestina. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Paula Bieler utmanar SDU-toppen - är påhejad av moderpartiet

Nästa ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund blir en kvinna om Gustav Kasselstrand tvingas bort.


Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

SVERIGE. Interna stridigheter där obekväma plockas bort har rapporterats flertalet gånger från sverigedemokratiska led. Nu är det ledningen i Sverigedemokratisk ungdom som är på väg att tvingas bort. I stället är det Paula Bieler, nu ledamot i SD-kvinnors valberedning, som förs fram som ny ordförandekandidat.

Enligt källor till Nyheter24 är hennes kandidatur sanktionerad av flera inflytelserika personer i moderpartiets riksorganisation. I samband med detta startade också en tråd på Flashback om hur SD kuppar in "sin kandidat" i SDU. Men Bieler själv vill inte säga vilka som övertygat henne att acceptera nomineringen till posten.

– Jag har fått frågan från vissa, ja. Men nu är de upp till dem om de vill stå för det offentligt. Jag vill inte kommentera vilka det är, säger hon till Nyheter24.

sin blogg kritiserar hon nuvarande ledningen i förbundet för att göra bombastiska utspel och menar att det behövs en mer "seriös och sakpolitisk inriktning".

"Olämpligt att agera mot moderpartiet"

Bieler vill inte utveckla sina åsikter mer per telefon utan hänvisar i stället till blogginlägget. I det kritiserar hon också den nuvarande ledningen (och indirekt ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne) för att ha tagit strid mot SD.

"Det är direkt olämpligt att man idag verkar se det som en av sina huvuduppgifter att agera opposition mot moderpartiet, något man dessutom valt att göra direkt i media", skriver hon.

I november 2011 gick Kasselstrand och Hahne ut med en debattartikel i Aftonbladet och krävde att SD skulle gå emot partiets tidigare linje och kräva ett erkännande av en palestinsk stat. Hahne petades efter det som pressekreterare i moderpartiet.

Vem som blir ny SDU-ordförande bestäms på förbundets kongress men datumet för denna är ännu ej offentliggjort.

Nyheter24 har sökt Gustav Kasselstrand utan framgång.

/
/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!