"Vi gav henne chansen att säga sanningen, men hon tog den inte", säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.
1 av 3
"Vi gav henne chansen att säga sanningen, men hon tog den inte", säger V-ledaren Jonas Sjöstedt. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Peter Rådberg, Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, säger att Björling kan få svårt att sitta kvar.
2 av 3
Peter Rådberg, Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, säger att Björling kan få svårt att sitta kvar. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Ewa Björling kan inte sitta kvar som handelsminister, menar Vänsterpartiet.
3 av 3
Ewa Björling kan inte sitta kvar som handelsminister, menar Vänsterpartiet. - Foto: Jan-Erik Henriksson/Scanpix

Jonas Sjöstedt kräver Ewa Björlings avgång

Handelsministern borde lämna sitt uppdrag, krävde Vänsterpartiet i riksdagen på fredagen.


Hela granskningen - alla turer

Sveriges Radios Ekots avslöjande om Projekt Simoom, att Sverige planerar en vapenfabrik i Saudiarabien, är kanske en av de största politiska affärerna de senaste åren. Nya dokument har kommit nästan dagligen som visat på hur politiker och tjänstemän undanhållit delar av sanningen i tidigare uttalanden.

Här finns hela granskningen samlad.

STOCKHOLM. Handelsminister Ewa Björling var den som tillsammans med tidigare försvarsminister Sten Tolgfors anklagades från flera håll för att ljuga i en debattartikel. Nu vill Vänsterpartiet att hon gör som Tolgfors och lämnar sin post.

– Hon har vilselett både media och den allmänna opinionen, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V) till Nyheter24.

Björling är också ansvarig minister för Inspektionen för strategiska produkter, som enligt Sjöstedt inte skött sitt uppdrag när man inte meddelat de folkvalda i Exportkontrollrådet om detaljerna i vapenexporten till Saudiarabien.

Turerna har varit många kring Saudiaffären. Under måndagen erkände Ewa Björling att hon redan 2010 kände till bulvanföretaget SSTI, vilket ansvarade för arbetet med vapenfabriken i Saudiarabien. På fredagen debatterade hon med Jonas Sjöstedt och ledamöterna Hans Linde (V) och Torbjörn Björlund (V) i en interpellationsdebatt där V-ledaren till slut krävde att hon avgår, efter att bland annat ha jämfört hennes nuvarande situation med den som Sten Tolgfors hade dagarna innan han lämnade sitt uppdrag.

– Vi gav henne chansen att säga sanningen men hon tog den inte, säger Sjöstedt som nu hoppas att regeringen går ut och redogör för affären.

"Sommarregering ingen ursäkt"

De andra oppositionspartierna har varit mer försiktiga, framför allt Socialdemokraterna som var de som tecknade MOU-avtalet med Saudiarabien 2005.

Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, vill inte heller gå så långt som att kräva Björlings avgång men vill inte heller säga att han har något förtroende för handelsministern.

- Vi krävde aldrig Tolgfors avgång och vi kräver inte Björlings avgång heller men om vi senare kommer uttala att vi inte har förtroende för henne låter jag vara osagt, säger han till Nyheter24.

Björling har för Sveriges Radios Ekot förklarat sig med att hennes undanglidande uttalanden om bulvanföretaget SSTI beror på att det var en sommarregering hon ingick i när beslutet fattade och att hon därför inte kunnat vara särskilt insatt i ärendet. En ursäkt Ahlin inte ger mycket för.

- Nej, man kan inte svära sig fri från ansvar. I det här fallet var hon ju föredragande i Tolgfors frånvaro och då har man ett särksilt ansvar att informera regeringen. Det visar än tydligare att hon haft ett ansvar för själva frågan, säger han.

Att ärendet är känsligt och att delar är sekretessbelagda får inte leda till att man är otydlig utåt, menar Ahlin.

- Om det är känsligt och sekretessbelagt säger man det. Vad man inte kan göra är att befinna sig i gränslandet och ibland smita in under sekretessen och ibland gå ut och tala om det som offentligt när det gynnar din sak. Du kan inte utnyttja sekretessen för att dölja saker som borde komma till offentlighetens kännedom, säger han till Nyheter24.

MP vill avvakta KU-utlåtande

Peter Rådberg, Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, säger till Nyheter24 att man inväntar konstitutionsutskottets utlåtande.

– Hon är ju KU-anmäld, vilket rent principiellt ett statsråd ska göras innan man skriker på avgång. Men visar det sig att hon ljugit, kommer hon få svårt att sitta kvar.

Rådberg menar att det är svårt att i nuläget avgöra hur hårt Miljöpartiet ska driva Björlings avgång om hon talat osanning.

– Det beror ju på vad som kommer fram, formellt måste det vara fair play. Det är mer effektivt om hon ställs inför KU. Sen kan ju statsministern alltid plocka bort statsråd i förväg, som han gjorde med Tolgfors, säger han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.