Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Antimuslimska fixstjärnan" Geert Wilders till Sverige

Geert Wilders kommer till Sverige och Malmö.
1 av 2

Geert Wilders kommer till Sverige och Malmö.

Robin Utrecht / AP / SCANPIX

Jimmie Åkesson har tidigare gratulerat Wilders till valframgångar. Expos Anders Dalsbro menar att SD delar holländarens syn på islam.
2 av 2

Jimmie Åkesson har tidigare gratulerat Wilders till valframgångar. Expos Anders Dalsbro menar att SD delar holländarens syn på islam.

OLA TORKELSSON / SCANPIX

Nyheter | 31/08/2012 15:40

UPPDATERAD. Har åtalats för hatbrott och vill förbjuda koranen. Nu bjuds det holländska Frihetspartiets ledare in av Tryckfrihetssällskapet till Malmö.

MALMÖ. I oktober besannas drömmen hos den antimuslimska rörelsen och Tryckfrihetssällskapet när holländske Geert Wilders, ledare för Frihetspartiet (PVV), kommer till Malmö. Han har tidigare uttryckt en vilja att förbjuda koranen (som han jämför med Hitlers "Mein Kampf") och har åtalats för hatbrott mot muslimer.

– Han ses som en fixstjärna i den antimuslimska miljön. Sen är han ju en kontroversiell politiker i allmänhet på grund av sina uttalanden och åsikter, säger Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo, till Nyheter24.

Besöket av Wilders är en triumf för sällskapet som grundats efter dansk förlaga men haft svårt att etablera sig utanför den innersta kretsen. Dalsbro tror inte heller att holländarens närvaro kommer att leda till något uppsving.

Är en "frihetskämpe" enligt SD

Geert Wilders parti blev stödparti till den borgerliga regeringen sedan de blivit tredje största parti i valet 2010. Men stödet drogs tillbaka i april 2012 och premiärminister Mark Rutte tvingades lämna in sin avskedsansökan. Innan dess hade Frihetspartiet fått igenom bland annat ett burka-förbud. Regeringen sitter nu kvar till dess att nyval kan hållas. 

Fascinationen och beundran för Wilders sträcker sig dock långt utanför de nederländska gränserna.

– Jag vill framföra mina hjärtliga gratulationer till PVV och till Geert Wilders, som pågrund av sin politiska övertygelse tvingats till stora personliga uppoffringar, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett uttalande efter valet 2010.

Så här förklarar Anders Dalsbro på Expo kopplingen mellan holländaren och SD.

– De delar synen på islam och muslimer i Europa, en fråga Wilders är i det närmaste besatt av. I sverigedemokratiska kretsar tar man ofta upp honom som ett exempel på en frihetskämpe, säger han.

"Äntligen! Geert Wilders till Malmö", skriver John Bergström, SD-ordförande i Västerås, på Twitter.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund har i efterhand svarat på två frågor via mejl. 

Kommer ni uppmärksamma hans Sverigebesök på något sätt? och Vad tycker ni om att Wilders kommer till Sverige för att tala hos Tryckfrihetssällskapet? 

Han valde dock att ge ett svar via mejl:

"Partierna och de politiska kulturerna i Europa skiljer sig mycket åt från Sveriges partier och vår politiska kultur, varför det kan vara problematiskt att förbehållslöst omhulda sådana partiföreträdare eller partier. Att Geert Wilders kommer på besök är naturligtvis glädjande, demokratiska invandringskritiker från andra europeiska länder är viktiga också för den svenska debatten. Mig veterligen har vi inte planerat någonting i samband med besöket och vi har ingen särskild åsikt kring att Wilders talar hos tryckfrihetssällskapet"