Onsdag 14 Apr
Stockholm

Schlingmann sågar egna historieförfalskningen

Per Schlingmann, Moderaternas egna PR-geni, kritiserar idéprogrammet.
1 av 3
Per Schlingmann, Moderaternas egna PR-geni, kritiserar idéprogrammet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Sofia Arkelsten hamnade i blåsväder flera gånger under sin korta partisekreterarkarriär.
2 av 3
Sofia Arkelsten hamnade i blåsväder flera gånger under sin korta partisekreterarkarriär. Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Nu styr Kent Persson skutan - med god hjälp av Schlingmann, som dock inte ska vara hans chef.
3 av 3
Nu styr Kent Persson skutan - med god hjälp av Schlingmann, som dock inte ska vara hans chef. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderaterna hade minsann kämpat för kvinnlig rösträtt och mot apartheid - eller? Nu kritiserar chefsstrategen det egna idéprogrammet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Porträtt av Schlingmann

Uttalandet av chefsstrategen är hämtad ur en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning. Programmet sänds på onsdagen klockan 21.00 i SVT1.

SVERIGE. Förra partisekreteraren Sofia Arkelsten (M) hamnade i ett av alla sina blåsväder efter att partiet försökt förfalska historien i ett idéprogram.

"Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande", stod det.

Problemet var bara att Moderaternas föregångare Allmänna valförbundet kämpade mot kvinnlig rösträtt. Och M var emot de flesta insatserna mot apartheidregimen i Sydafrika. I en intervju 1985 sa dåvarande partiledaren Ulf Adelsohn att "de stackars negrerna" skulle bli arbetslösa vid en bojkott av Sydafrika. När uttalandet ifrågasattes försvarade han sig med att "en neger är en neger".

"Kan leda till missuppfattningar"

Nu får idéprogrammet minst sagt betydelsefull intern kritik. För den kommer inte från vem som helst, utan från chefsstrategen Per Schlingmann, partiets egen spindoktor.

– När man skriver eller kommunicerar något, så har man också ett ansvar för hur saker och ting kan uppfattas. Jag tycker att det är uttryckt på ett sätt som kan leda till missuppfattningar. När det gäller kvinnlig rösträtt är det ju snarare socialdemokratiska och liberala kvinnor som man brukar tacka, säger han till SVT:s Uppdrag Granskning.

Sofia Arkelsten slutade som partisekreterare i april 2012 och ersattes av Kent Persson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela