Tisdag 27 Sep
Stockholm

Från SD till nazistiska Svenskarnas Parti

Svenskarnas Parti på marsch. Nu har de förstärkts av en sverigedemokrat och en före detta sverigedemokrat.
1 av 3
Svenskarnas Parti på marsch. Nu har de förstärkts av en sverigedemokrat och en före detta sverigedemokrat. Foto: Conny Sillén / SCANPIX
SvP grundades i slutet av 2008 efter att Nationalsocialistisk Front lagts ned.
2 av 3
SvP grundades i slutet av 2008 efter att Nationalsocialistisk Front lagts ned. Foto: Svenskarnas parti
Partiledaren Daniel Höglund.
3 av 3
Partiledaren Daniel Höglund. Foto: Grästorps kommun

Sverigedemokraten Lars-Erik Karlsson i Hedemora representerar numera Svenskarnas Parti. "Går ur igen om det stämmer att de är nazister".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
SvP:s historia

Efter att Nationalsocialistisk Front lagts ned bildades partiet i november 2008, först under namnet Folkfronten. SvP själva har sedan dess försökt tvätta bort den nynazistiska stämpeln genom att prata om sig själva som "nationalister". Partiet är en av de grupper som Säkerhetspolisen har koll på och som anses tillhöra vit makt-miljön. Vid deras demonstrationer brukar det bli sammanstötningar med motdemonstranter.

HEDEMORA. Efter ett möte med bland andra partiledaren för nazistiska Svenskarnas Parti spekulerades det i att Lars-Erik Karlsson, som sitter i kommunfullmäktige i Hedemora för Sverigedemokraterna, skulle byta parti. Nu har så skett. Tillsammans med politiske vilden och tidigare sverigedemokraten Sven-Olov Karlsson har han gått med i SvP.

– Jag var osäker i början, funderade ett tag att gå med i M, men det blev SvP och det känns bra. Många av de röster jag hade med mig in i fullmäktige, tycker att jag gjort rätt, säger Sven-Olov Karlsson till DT.

"Går ur igen om de är nazister"

De båda menar att SD är för toppstyrt och att man alldeles för lättvindigt kan bli utesluten, något Lars-Erik Karlsson räknar med att bli nu när han representerar Svenskarnas Parti i fullmäktige. Men han kan lämna lika snabbt som han kom - om de är nazister.

– Jag har hört sådana rykten, och om det stämmer går jag ur igen. Jag håller på att läsa igenom partiprogrammet så jag kan avgöra själv vad partiet står för, säger Lars-Erik Karlsson till DT.

Karlsson och Karlsson är dock lite oroliga inför SvP:s antisemitism som de vill motverka.

– Judarna utgör inget hot. Det är islam som hotar att ta över världen, säger Lars-Erik Karlsson.

Det var tidigare i veckan som Expo Idag rapporterade om att de båda kommunpolitikerna för ett par veckor sedan suttit i möte med Svenskarnas Partis ledare Daniel Höglund och vice partiledare Stefan Jacobsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.