Björn Fridén och sexåringen Alliansfritt Sverige.
1 av 4
Björn Fridén och sexåringen Alliansfritt Sverige. - Foto: Viktor Adolfsson / Faksimil
"Jag tycker projektet är lyckat. Syftet var ju att orsaka Alliansen skada och det har vi faktiskt gjort, uppenbarligen inte tillräckligt dock".
2 av 4
"Jag tycker projektet är lyckat. Syftet var ju att orsaka Alliansen skada och det har vi faktiskt gjort, uppenbarligen inte tillräckligt dock". - Foto: Viktor Adolfsson
Den utlösande faktorn för Fridén var när han tyckte Fredrik Reinfeldt fuskade med siffrorna kort efter valsegern 2006.
3 av 4
Den utlösande faktorn för Fridén var när han tyckte Fredrik Reinfeldt fuskade med siffrorna kort efter valsegern 2006. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ett exempel på ett alliansförsök att håna motståndarna på nätet var "Juholts sedelpress".
4 av 4
Ett exempel på ett alliansförsök att håna motståndarna på nätet var "Juholts sedelpress".

De har skadat Alliansen i sex år - "Inte tillräckligt"

Han skapade bloggen som vuxit bortom all rimlighet. Alliansfritt Sveriges grundare Björn Fridén om sex år med uppdraget fälla en regering.


Antingen eller med Björn Fridén

Per Schlingmann 
eller
Kent Persson

Carl Bildt som utrikesminister
eller
Fredrik Reinfeldt som statsminister

#svpol
eller
#centerpartiet

"Nya arbetarpartiet"
eller
"Stureplanscentern"

Göran Hägglund
eller
Jan Björklund

STOCKHOLM. Ett par dagar efter valet 2006 satt Björn Fridén hemma och tänkte: "Fan, vi kan inte ha en högerregering". Han bestämde sig för att starta en blogg - Alliansfritt Sverige.

– Utlösande faktorn var Fredrik Reinfeldts första intervju i Agenda bara några dagar efter att de vunnit valet. Nu citerar jag fritt men han sa att för att uppnå full sysselsättning behöver vi 300 000 nya jobb. Och då hade de kört en hel valrörelse på att 1,5 miljon människor var arbetslösa. Då tänkte man: "Okej, det kommer nog bli mer av det här, bäst att hålla koll på den här killen", berättar han för Nyheter24.

På onsdagen är det sex år sedan. Bloggen har blivit något helt annat. I dag är Alliansfritt en röst att räkna med. Exempelvis gillas Facebooksidan av nästan 30 000 personer och de följs av 7 500 på Twitter.

– Det är kul, det är väldigt roligt. Det har vuxit bortom alla rimliga proportioner.

#Centerpartiet och #stuffmoderaternadid

I samband med att nätet växt och aktiva politiker hittat in till de sociala medierna har det också blivit lättare att hitta folk som räknar fel eller säger något klumpigt.

– Nu mer eller mindre kommer det till en, att de sätter sig och skriver på twitter och så "japp, print screen på den" och så kör man, säger Björn Fridén.

Ett av de senaste exemplen var när Centerpartiets ledare Annie Lööf använde hashtaggen "#centerpartiet" på en tweet där det kanske inte riktigt hörde hemma. Det ledde till slut till att taggen trendade i Sverige, och givetvis hakade även Alliansfritts konto och personerna bakom bloggen på tåget.

– Twitter är rätt tacksamt för att reta någon med. Det är väldigt mycket svårare att göra något proaktivt med men att vara destruktiv är avsevärt lättare.

Samma sak var det med #stuffmoderaternadid, som dök upp som ett skämt med att Moderaternas dåvarande partisekreterare Sofia Arkelsten felaktigt hävdat att partiet varit aktiva i kampen för kvinnors rösträtt. Björn Fridén nämner det tillfället som ett av de roligaste under åren, men det har funnits tillfällen när kampanjer skjutits i sank - av de som varit utsatta för dem. Ett exempel var när de lanserade sajten "Bestycka Gotland" efter att utbildningsminister Jan Björklund talat om hotet från Ryssland.

– Den ballade ur fullständigt. Först trodde folk att det var en seriös grej från Folkpartiet. Till slut gick deras partisekreterare ut med att det var en jättebra kampanj som lyfter upp våra frågor. Jaha, ja då var väl vi klara här då, tänkte man.

Annat var det dock med Centerpartiets "budskapsbyggare" som kapades av politiska motståndare och allmänna troll.

– Nu tror jag inte att Budskapsbyggaren var en sån grej så som Centerpartiet beskriver att "ja, det var så himla många som använde den". Visst, men de gick in och skrev "snopp" på er hemsida, det var ju det som hände.

Saknas motståndare?

Trots att de blivit en röst att räkna med på nätet inom svensk politik är det inte lätt att nå ut. En bra vecka har Alliansfritt Sverige cirka 20 000 unika besökare. Även om fler och fler hör av sig och vill hjälpa till kan de inte säga ja till alla. Det går helt enkelt inte att hålla det hela ideellt om man är för många. Normalt sett sitter Fridén i riksdagen och arbetar med det socialdemokratiska bloggnätverket Netroots. I början av 2011 lämnade han över redaktörskapet till Robin Zachari, som inlett ett arbete med att i större utsträckning kommunicera med bland annat journalister.

Björn Fridén menar att inte ens de största politiska bloggarna i Sverige har någon makt i sig. Det gäller att nå ut i andra kanaler.

– Fram till valet 2010 kunde man skriva saker på sin blogg och sen plockades det upp och blev nyheter i etablerade medier. Så funkar det inte längre. Bloggen är nu ett verktyg att få tillträde till andra arenor.

Det har funnits flera försök till att göra liknande satsningar för att granska faktafel och snedsteg hos de rödgröna partierna. Tankesmedjan Timbro lanserade sajten "Enpartistaten" inför valet 2006. Och många kanske minns moderathånet "Juholts sedelpress" mot Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt under Almedalsveckan 2011. Men Fridén menar att det inte finns några värdiga motståndare för tillfället.

– Man har en annan tradition inom högern med gräsrotsrörelse och så vidare, även om man hade en del försök under valrörelsen 2006. Sen är det svårare att genomföra en sån här sak när man är i regeringsställning. Oppositionen gör ju inget egentligen eftersom man aldrig ser effekterna av deras förslag, säger han och fortsätter:

– Vi får se, de kanske hittar på någonting. Men det är väldigt svårt, det har ju tagit sex år för oss att bygga upp det här. Ska de ha något till valrörelsen får de nog sätta igång nu.

En jobbig fråga gör sig dock påmind. Dag efter dag, år efter år. 

Varför har ni misslyckats?

– Om regeringsmakten bara hängde på vem som bloggade... Nej, men jag tycker projektet är lyckat. Syftet var ju att orsaka Alliansen skada och det har vi faktiskt gjort, uppenbarligen inte tillräckligt dock.

Vad gör ni om det blir regeringsskifte 2014?

– Jag vet inte vad vi ska göra men vi får lösa det då. Det känns som ett angenämnt problem att hantera. Man kanske flyttar det till kommunnivå eller så i stället. Det kan vara så efter ett maktskifte att det här inte är lika roligt och engagerande längre. Då är det väl bara att tacka för sig, antar jag.

På onsdagskvällen firas sexåringen med "bubbel och fiskdamm". Det är ju trots allt ett sexårskalas.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!