Här spelar Jimmie Åkesson flöjt med M-politikerns band på SD:s medlemsmiddag. Infälld: Emilie Pilthammar.
1 av 2
Här spelar Jimmie Åkesson flöjt med M-politikerns band på SD:s medlemsmiddag. Infälld: Emilie Pilthammar. - Foto: Faksimil / Sölvesborgs kommun
Den moderata ledningen i Sölvesborg vill inte kommentera någonting. Gruppledaren Jeppe Johnsson läser inte bloggar.
2 av 2
Den moderata ledningen i Sölvesborg vill inte kommentera någonting. Gruppledaren Jeppe Johnsson läser inte bloggar. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

M-politikerns band spelade på SD-middag

I fullmäktige sitter Emilie Pilthammar (M) bredvid Jimmie Åkesson. I fjol spelade hennes band på en intern SD-tillställning.


M-ledningen: "Läser inte bloggar"

Jeppe Johnsson, gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg, är mycket fåordig när Nyheter24 når honom för att be honom kommentera Pilthammars spelning och blogginlägg.

Hur ser du på att hennes band spelade på en medlemsmiddag för Sverigedemokraterna?

– Det hade jag ingen aning om och jag vet inte hur stor del hon hade i beslutet. Men det är inget jag vill kommentera.

På sin blogg skriver hon om att hon inte vill tillåta böneutrop - vad tycker du om det?

– Jag kan inte kommentera något jag inte har sett.

Men du kanske kan titta på det och sen kan vi prata igen?

– Nej, jag är inte hemma nu och jag läser inte bloggar så jag kan inte kommentera det.

SÖLVESBORG. Till vardags sitter hon i kommunfullmäktige i Sölvesborg, på stolen bredvid Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. På fritiden spelar moderaten Emilie Pilthammar bland annat i bandet Irish Pitch. Ett av deras gig förra året var på en sverigedemokratisk medlemsmiddag i samband med partiledarens sommartal.

"Ett alldeles speciellt nummer var när ingen mindre än Jimmie Åkesson äntrade scenen och, efter grundläggande instruktioner av en bandmedlem, till stort jubel från publikum trakterade tennflöjt till låten 'I´ll Tell Me Ma'", skriver SD-kuriren om spelningen.

Pilthammar, som även sitter i kommunstyrelsen, ser inga som helst problem med det. De är fem personer i bandet som enligt henne inte röstar på samma parti och de hade spelat oavsett vilket riksdagsparti det handlade om.

– Då detta är vårt jobb gör vi ingen skillnad. Hade vårt yrke varit snickare hade vi inte frågat vilket parti kunden tillhörde, säger hon till Nyheter24.

"Schibbye borde älska Etiopien lika mycket som Nordkorea"

Emilie Pilthammar har de senaste veckorna varit föremål för kritik på sociala medier. Anledningen är ett antal kontroversiella blogginlägg. Hon har bland annat tagit ställning mot böneutrop.

"Jag är väldigt liberal i många frågor men denna är jag det helt klart inte i. Den som kommer hit ska anpassa sig till vårt samhälle lika självklart som jag skulle anpassat mig till deras om jag flytt/flyttat dit enligt min mening. Ta seden dit du kommer", skriver hon.

Även journalisten Martin Schibbye, som satt fängslad i över ett år i Etiopien, har blivit tillägnad ett blogginlägg med anledning av sin politiska bakgrund.

"Att höra honom på radion berätta vad hemskt det var i fängelset och vad skönt det är att vara tillbaka i ett land där det är ok att uttrycka sig som man vill är skrattretande. Han borde älska Etiopien lika mycket som Nordkorea och Kuba. Vill han inte leva som han lär?", skriver Pilthammar om journalisten.

Förstår mackarna som dissade romer

Tidigare i veckan avslöjade Sveriges Radio att en stor andel av landets bensinstationer vägrade hyra ut bilar till personer med traditionellt romska kläder. Även detta har M-politikern sina synpunkter på.

"Många röster har höjts för denna diskriminering och jag tycker inte det är rätt att människor diskrimineras. Jag känner dock att i vissa avseenden kan jag förstå dessa mackar", skriver hon och jämför sedan med Spanien där bensinstationer vägrar hyra ut till personer från "öst".

"Allt jag skriver bygger på att alla är lika värda"

För Nyheter24 konstaterar Emilie Pilthammar att hon och partiet förmodligen tycker olika om böneutropen.

– Jag är väldigt tydlig på min blogg att det är mina egna åsikter och med tanke på att jag tycker som KD i böneutropsfrågan och M och KD inte röstade likadant i Botkyrka så tycker vi nog inte helt likadant, säger hon.

Hon tycker inte att inläggen är så kontroversiella.

– Jag bygger allt jag skriver på vad jag tycker och mina tankar om att alla, oavsett ålder, kön, etnicitet, religion och politisk inriktning är lika mycket värda, säger Pilthammar.

Det stormade ytterligare en del kring Emilie Pilthammar under måndagen efter att hon twittrade följande:

https://twitter.com/EmiliePilt/status/255344179234865154

Senare skrev hon på sin blogg att det hela var ett test för att se hur många som skulle reagera men att hon tycker om Jimmie Åkesson som person och att de växt upp på samma ställe i Sölvesborg. Efter att ha fått utstå kritiken hyllar hon också de som engagerar sig i SD:

"Jag skulle vilja ge en eloge till Sverigedemokraterna som öppet vågar stå för sina åsikter för är det såhär de har det varje dag, för att de har en demokratiskt åsikt och är demokratiskt invalda i Sveriges riksdag, hade jag inte pallat länge. Jag undrar om många hade gjort det. Det är helt sjukt att det finns människor som talar om "alla människors lika värde" men sedan gör skillnad på de som tycker som dem och de som inte gör det", skriver Pilthammar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.