Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksdagslönen höjs - med 19 sjuksköterskor

undefined
1 av 3

undefined

SCANPIX / Montage

Sjuksköterskeprotester tidigare i år.
2 av 3

Sjuksköterskeprotester tidigare i år.

Jens L´Estrade / SCANPIX

Mia Sydow Mölleby (V).
3 av 3

Mia Sydow Mölleby (V).

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nyheter | 11/10/2012 16:59

Varje ledamot får 1 300 kronor mer i månaden. Höjningen av arvodet upprör både i och utanför riksdagsbyggnaden.

STOCKHOLM. 58 300 kronor. Det är det nya grundarvodet för samtliga riksdagsledamöter i Sverige. Bara höjningen på 1 300 kronor motsvarar 19 årslöner för nyutexaminerade sjuksköterskor om de får den lön de vill ha.

Riksdagens arvodesnämnd motiverar beslutet i ett pressmeddelande med att lönerna på arbetsmarknaden höjts under 2012.

– Jag vill egentligen inte ha någon pajkastning mellan yrkesgrupper, men det är tråkigt att vi sjuksköterskor inte får ta del av den där höjningen på arbetsmarknaden, säger Cie Rosenqvist, sjuksköterskestudent och en av initiativtagarna bakom Löneupproret, till Nyheter24

I upproret, som ännu pågår, kräver studenterna att ingångslönen för en vanlig sjuksköterska ska vara minst 24 000 kronor i månaden.

Tror du att politiker har svårt att sätta sig in i er situation när de tjänar så mycket mer?

– Naturligtvis är det så, men vi kan i och för sig inte sätta oss in i deras heller. Däremot har de ju ett ansvar för Sveriges ekonomi och för att se till att alla yrkesgrupper får den lön de förtjänar.

Inte heller i riksdagskammaren är beskedet särskilt välkommet på flera håll.

– Det är för högt redan nu, vi ser ingen anledning att höja arvodet ytterligare, säger riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby (V), som har sitt parti bakom sig, till Nyheter24.

Hon menar att lönerna ligger alltför långtifrån den genomsnittlige svenskens inkomst. Hon köper heller inte förklaringen om arbetsmarknadens löner.

– Man gör inga jämförelser annars med arbetsmarknaden så varför ska man göra det när man höjer? säger Sydow Mölleby.

Vänsterpartiet vill sänka arvodet till 42 000 kronor men har inte fått något gehör i kammaren ännu. Däremot har de en "partiskatt" som innebär att den summa ledamöterna tjänar över 27 500 (efter skatt) ska betalas till partiet. Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har tidigare hävdat att arvodet är för högt. Likaså Sverigedemokraternas ledamot Johnny Skalin.