Åkesson kommer nu att kasta ut olämpliga personer från partiet.
1 av 2
Åkesson kommer nu att kasta ut olämpliga personer från partiet. - Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX
Partiet drabbas av fler och fler "tomma stolar". I slutet av september hade 26,4 procent av de invalda SD-medlemmarna hoppat av.
2 av 2
Partiet drabbas av fler och fler "tomma stolar". I slutet av september hade 26,4 procent av de invalda SD-medlemmarna hoppat av. - Foto: SCANPIX / Montage

Nu vill Åkesson sparka ut rasisterna

Partiledaren har velat gå ut med direktivet en längre tid. Nu meddelar han att SD har nolltolerans mot rasism och extremism.


På fredagen skickade Jimmie Åkesson ut ett brev till sina partikamrater som kan bli startskottet för ännu fler SD-avhopp. Partiledaren skrev nämligen att han från och med nu ska "städa upp i leden" och underströk att nolltolerans gäller för både rasism och extremism, rapporterar Expressen.

Enligt Åkesson själv har han velat skriva brevet under en längre tid.

– Jag har funderat på det här ganska länge. Jag kan inte säga exakt hur länge, men vi har ju noterat flera fall ända sedan valet. Och någonstans passeras en gräns där man liksom känner att man måste hantera det här, säger han till Expressen.

Vill att de lämnar frivilligt

Sverigedemokraten hoppas att personer inom partiet som inte accepterar dessa värderingar lämnar SD frivilligt.

– Det är väl en och annan möjligen som kommer att sluta och det är väl bara positivt i sådana fall, säger Jimmie Åkesson.

I slutet av september hade 26,4 procent av alla som valdes in i kommunerna vid valet 2010 lämnat partiet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.