Stockholm

"Löfven lämnar hellre än förbjuder vinst"

Stefan Löfven - hårt pressad från flera håll.
1 av 3
Stefan Löfven - hårt pressad från flera håll. Foto: SCANPIX / Montage
Stefan Löfven har avvaktat att ge sitt förslag om vinster i välfärden men länge tagit ställning mot ett förbud.
2 av 3
Stefan Löfven har avvaktat att ge sitt förslag om vinster i välfärden men länge tagit ställning mot ett förbud. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin.
3 av 3
LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Han pressas av opinionen, ungdomsförbundet och LO att begräna välfärdsföretagens vinstuttag. Kan Stefan Löfven stå emot kraven?


LO:s beslut på kongressen

Utspelet från Tobias Baudin är ännu ett steg på vägen efter det beslut som tog på LO:s kongress i mars. Så här gick det att läsa på organisationens hemsida efter kongressen:

"Nej till vinstintressen i skola, vård och omsorg. LO ska verka för att en non profit-princip ska vara rådande inom vård, skola och omsorg".

STOCKHOLM. Det brukar talas i socialdemokratiska led om vikten att ha LO, Landsorganisationen, med sig i olika frågor. Nu går den fackliga organisationen ut ännu tydligare och kräver att partiledaren Stefan Löfven ska ändra sig och kraftigt reglera vinsterna inom välfärden - vård, skola och omsorg.

– Varje skattekrona måste gå till det den är avsedd för. Vi har inte råd att skicka i väg det i vinster till företag. Vi måste kraftigt reglera den här branschen, den är väldigt oreglerad i dag, säger LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin till DN.

Tidigare har även ungdomsförbundet SSU krävt begränsningar. Samtidigt som opinionen börjar ge vika för S-ledaren har han alltså sin kanske svåraste fråga hittills att ta ställning till. Frågan är om Löfven kan hålla fast vid sin ståndpunkt utan att riskera för mycket inom rörelsen.

– Det kan han säkert. Han tycks ha bestämt sig. Han har varit noga med att slå fast sin hållning. Han svajar inte, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Nyheter24.

Han tror att vinsterna i välfärden var en "kabinettfråga", som Löfven tvingade ledningen att acceptera när han tog över.

– Jag tror det är ungefär "det här får ni ta, annars kan ni inte ha mig som ordförande", säger han.

"Går att förlora val på frågan"

En av de allra största förespråkarna för vinster i välfärden bland socialdemokrater är före detta statssekreteraren Stefan Stern, som numera arbetar med friskolor. Han förstår inte varför LO fortsätter att driva frågan trots att Löfven länge sagt ifrån.

– Å andra sidan kan Löfven visa ledarskap, och gå stärkt ut ur frågeställningen genom att hålla fast vid sin position. För detta har han stöd hos bland andra fackförbunden Kommunal och TCO, som slår vakt om valfrihet och mångfald, säger Stern till Nyheter24.

I stället vill han se nationella kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Skulle partiet välja den väg som LO vill menar han att valet 2014 inte blir någon rolig historia.

– Det går inte att vinna val på ett vinstförbud. Jobb, ekonomi och innehållsfrågor i välfärden är viktigare för väljarna än driftsform. Men det går att förlora val på frågan, säger Stefan Stern.

Sidorna formerar sig inför kongressen

Frågorna om vinst i välfärden har varit på tapeten sedan alla avslöjanden om missförhållanden på äldreboenden styrda av Carema förra året. Sedan dess har Vänsterpartiet gått ut med att de vill förbjuda vinster och flera socialdemokratiska partidistrikt, däribland Skåne, har gått ut med samma krav.

– Vinster i välfärden är en känslig och viktig fråga inom arbetarrörelsen. Nu formerar man sig inför den slutgiltiga kampen, som ju äger rum senast på kongressen 2013, säger Jonas Hinnfors.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.