Debatterna mellan Romney och Obama - planerade in i minsta detalj.
1 av 3
Debatterna mellan Romney och Obama - planerade in i minsta detalj. - Foto: John Leyba / SCANPIX
En klapp om ryggen är okej, men inga frågor.
2 av 3
En klapp om ryggen är okej, men inga frågor. - Foto: John Leyba / SCANPIX
Nattens debatt hålls inför publik, men knappast inför sådan publik som på bilden.
3 av 3
Nattens debatt hålls inför publik, men knappast inför sådan publik som på bilden. - Foto: Aaron Ontiveroz

Obama och Romneys stenhårda regler

Ingen får ställa frågor till den andre och tevekamerorna får inte filma den som inte pratar. Nyheter24 berättar om republikanerna och demokraternas hemliga överenskommelse om debatterna.


Lägre förväntningar på Obama

I den första debatten mellan presidentkandidaterna menade de flesta att Mitt Romney gick på knock. Inför nattens debatt visar därför undersökning att förväntningarna på Obama är lägre. Nu är det bara 41 procent som tror att han kommer att lyckas bäst jämfört med 51 procent inför den första, rapporterar Huffington Post.

HEMPSTEAD. Spontaniteten är totaldöd. I alla fall när det kommer till det amerikanska presidentvalet. Under de fyra debatterna inför valet (varav en står mellan vicepresidenterna) har de båda partierna sammanställt en överenskommelse på 21 sidor.

I dokumentet som Time Magazine tagit del av går det bland annat att läsa att ingen av kandidaterna får ställa några direkta frågor till varandra. De får inte heller ha några diagram, kartor eller annan rekvisita med sig.

Inga följdfrågor

Natten till onsdagen svensk tid hålls den andra debatten mellan Barack Obama och Mitt Romney, denna gång inför publik. 

De som sitter och tittar på får dock inte applådera eller på annat sätt göra sig hörda. De får ställa frågor i början av programmet men frågorna ska ha bollats med moderatorn innan. Enligt överenskommelsen får ingen ställa en följdfråga, då ska moderatorn kliva in och säga att det inte är okej.

Även för de som sänder debatterna är reglerna stentuffa. Det är exempelvis inte tillåtet att filma den andra kandidaten när den ena håller sitt anförande eller svarar på en fråga. Respektive programledare får bara adressera kandidaterna som "Mr. President" eller "President Obama" respektive "Governor" eller "Governor Romney".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!