Konstnären, bilden och programledaren.
1 av 5
Konstnären, bilden och programledaren. - Foto: Faksimil SVT
KD-politikerna har inte velat kommentera bilden.
2 av 5
KD-politikerna har inte velat kommentera bilden. - Foto: Faksimil SVT
Ecce Homo när det begav sig, 1998.
3 av 5
Ecce Homo när det begav sig, 1998. - Foto: Frida Hedberg / SCANPIX
Konstnären själv med dåvarande Centerpartiledaren Lennart Daléus.
4 av 5
Konstnären själv med dåvarande Centerpartiledaren Lennart Daléus. - Foto: Gunnar Ask / SCANPIX
Elisabeth Ohlson Wallin har flera gånger hotats och fått motta hatbrev.
5 av 5
Elisabeth Ohlson Wallin har flera gånger hotats och fått motta hatbrev. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Här inspekterar KD-topparna underlivet

Nya satirbilden från den kontroversiella konstnären visar socialministern och barn- och äldreministern. När de inspekterar en transsexuell killes underliv.


Ecce Homo

Utställningen Ecce Homo, med flera bilder föreställande Jesus som homosexuell, ledde till stor debatt 1998 när den först visades. Konstnären själv fick motta hotbrev och på flera platser där utställningen ägde rum bombhotades lokalerna. I Jönköping försökte någon elda upp Kulturhuset.

STOCKHOLM. Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin har rört upp många känslor genom åren, framför allt för hennes utställning "Ecce Homo". Efter "pizzabilden" på kungen för några veckor sedan visade hon upp ett nytt verk i SVT:s Hübinette på tisdagskvällen. En bild där Kristdemokraternas Göran Hägglund och Maria Larsson inspektererar en transsexuell mans underliv.

– Man skämtar ju lite om Kristdemokraterna som underlivspartiet. Jag som homosexuell kvinna har ju fått höra av det här partiet, vilket har sårat mig väldigt mycket, att jag inte duger som mamma, säger konstnären själv i programmet och kallar det en "humorhämnd". 

"Lika mycket nyhetsvärde som att Kiss har smink"

Ohlson Wallin hoppas med detta kunna väcka frågan vad det innebär att vi i Sverige har ett parti med "Kristus i partinamnet".

Både Göran Hägglund och Maria Larsson har avböjt att kommentera bilden men Hägglunds presschef Johan Ingerö tonar ned reaktionerna.

– Hon släpper väl någon sådan ny bild då och då. Hon fick väldigt mycket uppmärksamhet på 90-talet med något liknande, sedan dess är hon ”stuck in repaet”. Det har väl ungefär lika mycket nyhetsvärde som att Kiss uppträder i smink och platådojor, säger han till Aftonbladet.

Här är hela intervjun med Ohlson Wallin:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!