Nej, det är inte den Åkesson som kan väljas in.
1 av 3
Nej, det är inte den Åkesson som kan väljas in. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Någon skrev in "Jimmy Åkesson" på valsedeln.
2 av 3
Någon skrev in "Jimmy Åkesson" på valsedeln. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Jesper Lind i Sandviken blev invald för SD trots att han inte är med i partiet. Så han motarbetade dem i stället.
3 av 3
Jesper Lind i Sandviken blev invald för SD trots att han inte är med i partiet. Så han motarbetade dem i stället. - Foto: Sandvikens kommun / SCANPIX

Jimmy Åkesson kan tvingas representera SD

Han har ingen ambition att göra politisk karriär och är inte Sverigedemokrat. Men Jimmy Åkesson i Staffanstorp har nominerats till fullmäktige - förmodligen på grund av sitt namn.


Invald mot sin vilja - motarbetar

Nyheter24 har tidigare rapporterat om Jesper Lind i Sandvikens kommun. Han valdes in på ett SD-mandat tack vare en enda röst. Problemet för Sverigedemokraterna är att han inte hade några planer på att representera partiet. I stället bestämde han sig för att, från deras egna stol, motarbeta SD så gott han kan.

STAFFANSTORP. Han heter nästan likadant som Sverigedemokraternas partiledare. Nu kan en enda väljares felstavning göra Jimmy Åkesson, 32, i Staffanstorp till kommunfullmäktigeledamot för SD.

Någon skrev i hans namn på valsedeln 2010 och därför är han nu med i en lottning om en plats i fullmäktige som just nu står tom. Förmodligen menade personen partiledaren Jimmie Åkesson, som dock inte är skriven i kommunen utan i Sölvesborg.

– Jag är redan drabbad av mitt namn. Det ringer folk som tror jag är partiledaren och vill prata politik. När jag presenterar mig numera brukar jag undvika att nämna mitt efternamn, säger Jimmy Åkesson till Sydsvenskan.

Funderar på att byta namn till Paul

68-årige Hans Borglin har nyligen utsetts att ta plats i fullmäktige för SD på den aktuella platsen. Han har dock meddelat att han kommer att avgå så fort det går eftersom han inte är sverigedemokrat och inte har något intresse av att bli politiker. Bland de sex namn som då återstår finns Åkesson.

– Vi får utgå ifrån att det är denne Åkesson som väljaren röstat på, säger Magnus Lindskog, länsassessor på Länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Nu funderar Jimmy på att byta namn.

– Jag funderar starkt på att börja använda mitt andra förnamn Paul i stället för Jimmy, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.