Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmy Åkesson kan tvingas representera SD

- 25/10/2012, 17:42
Nej, det är inte den Åkesson som kan väljas in.
1 av 3

Nej, det är inte den Åkesson som kan väljas in.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Någon skrev in "Jimmy Åkesson" på valsedeln.
2 av 3

Någon skrev in "Jimmy Åkesson" på valsedeln.

JESSICA GOW / SCANPIX

Jesper Lind i Sandviken blev invald för SD trots att han inte är med i partiet. Så han motarbetade dem i stället.
3 av 3

Jesper Lind i Sandviken blev invald för SD trots att han inte är med i partiet. Så han motarbetade dem i stället.

Sandvikens kommun / SCANPIX

Han har ingen ambition att göra politisk karriär och är inte Sverigedemokrat. Men Jimmy Åkesson i Staffanstorp har nominerats till fullmäktige - förmodligen på grund av sitt namn.

STAFFANSTORP. Han heter nästan likadant som Sverigedemokraternas partiledare. Nu kan en enda väljares felstavning göra Jimmy Åkesson, 32, i Staffanstorp till kommunfullmäktigeledamot för SD.

Någon skrev i hans namn på valsedeln 2010 och därför är han nu med i en lottning om en plats i fullmäktige som just nu står tom. Förmodligen menade personen partiledaren Jimmie Åkesson, som dock inte är skriven i kommunen utan i Sölvesborg.

– Jag är redan drabbad av mitt namn. Det ringer folk som tror jag är partiledaren och vill prata politik. När jag presenterar mig numera brukar jag undvika att nämna mitt efternamn, säger Jimmy Åkesson till Sydsvenskan.

Funderar på att byta namn till Paul

68-årige Hans Borglin har nyligen utsetts att ta plats i fullmäktige för SD på den aktuella platsen. Han har dock meddelat att han kommer att avgå så fort det går eftersom han inte är sverigedemokrat och inte har något intresse av att bli politiker. Bland de sex namn som då återstår finns Åkesson.

– Vi får utgå ifrån att det är denne Åkesson som väljaren röstat på, säger Magnus Lindskog, länsassessor på Länsstyrelsen, till Sydsvenskan.

Nu funderar Jimmy på att byta namn.

– Jag funderar starkt på att börja använda mitt andra förnamn Paul i stället för Jimmy, säger han.