Jens Leandersson sparkades ut - efter påtryckningar från partiets inre krets.
1 av 3
Jens Leandersson sparkades ut - efter påtryckningar från partiets inre krets. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / Montage
Björn Söder ska ha velat få bort Leandersson. Partisekreteraren sitter med i SD:s regionstyrelse i Skåne.
2 av 3
Björn Söder ska ha velat få bort Leandersson. Partisekreteraren sitter med i SD:s regionstyrelse i Skåne. - Foto: Dan Hansson/SvD/Scanpix
Jens Leandersson skrev i ett pressmeddelande att han hoppar av.
3 av 3
Jens Leandersson skrev i ett pressmeddelande att han hoppar av. - Foto: Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas skandalman sparkades

Han har anklagats för allt mellan partistödsfusk och käftsmällar. Nu kan Nyheter24 avslöja att Jens Leandersson sparkades ut från sin roll som gruppledare för SD Skåne.


Ersättaren inblandad i storbråk

Lars-Johan Hallgren, som nu tar över ansvaret tillsammans med Patrik Jönsson, har tidigare varit inblandad i ett internt storbråk inom SD i Malmö. Det var när Magnus Olsson valdes till kommunalråd som han var en av de som var som mest kritisk mot beslutet.

MALMÖ. Nyheter24 har avslöjat storbråk efter storbråk när det kommer till sverigedemokraten Jens Leandersson, regionråd i Skåne. Han har anklagats för att ha slagit en partikamrat, fuskat med partistödet och hotats med polisanmälan från partiet efter att han köpt en hårddisk för SD:s pengar.

Leandersson har redan lämnat posten som kommunpolitiker i Klippan - och på tisdagen hoppade han av från uppdraget som gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne. Så lät det i alla fall i ett pressmeddelande. Nyheter24 kan dock avslöja att han sparkades ut.

I stället ska partiets inre krets, med partisekreterare Björn Söder (som även sitter i regionstyrelsen i Skåne) i spetsen, ha försökt få bort Jens Leandersson en längre tid. Han har flera gånger varit kritisk mot partitoppen, så även nu.

– Dessvärre går partiet i otakt. Det finns stora behov av utbildningsinsatser, särskilt av ledande företrädare i kommunerna som ska vara lokala förebilder, säger han till Skånska Dagbladet.

Men på Twitter backar han något från det uttalandet.

Anklagade partiledningen för plagiat av S

Under Sverigedemokraternas kommundagar i Västerås i helgen anklagade Leandersson partiledningen för plagiat. Det var ett förslag om akutvården där flera stycken kopierats rakt av från Socialdemokraternas förslag. 

– Det ser inte seriöst ut och det kommer inte att mottas väl heller, sa han från talarstolen då men fick mothugg från partitoppen direkt:

– Var är det för märklig logik? Jag skäms inte för att säga att vi kopierat. Det viktiga är om det har effekt, inte om andra lagt liknande förslag, sa kulturpolitiske talespersonen Mattias Karlsson.

SD vägrar dock att kommentera gruppledarens avhopp.

– Sverigedemokraterna på riksnivå har inga kommentarer, säger presschefen Martin Kinnunen till Nyheter24.

Fått stöd från riksdagsledamot

I tidigare internbråk har Jens Leandersson dock fått stöd från flera andra toppar i partiet, bland annat riksdagsledamoten Carina Herrstedt och hennes man Stefan Olsson, ordförande för SD Landskrona.

Posten som gruppledare i Skåne tas över av Lars-Johan Hallgren och Patrik Jönsson.

Nyheter24 har sökt Jens Leandersson och Lars-Johan Hallgren utan framgång.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!