Stockholm

SD:s ekonomichef tvingas bort på grund av alkoholproblem

Sverigedemokraternas kassör och ekonomichef tvingas bort - på grund av alkoholproblem.
1 av 4
Sverigedemokraternas kassör och ekonomichef tvingas bort - på grund av alkoholproblem. Foto: Karlskrona kommun / SCANPIX
SD:s presschef Martin Kinnunen.
2 av 4
SD:s presschef Martin Kinnunen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Per Björklund vill inte svara på några frågor om sin avgång.
3 av 4
Per Björklund vill inte svara på några frågor om sin avgång. Foto: Pressbild
Per Björklund har tillhört Sverigedemokraternas yttersta topp sedan Jimmie Åkesson tog över som partiledare 2005.
4 av 4
Per Björklund har tillhört Sverigedemokraternas yttersta topp sedan Jimmie Åkesson tog över som partiledare 2005. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Per Björklund var partikassör och ekonomichef för Sverigedemokraterna. Men nu har han tvingats lämnat alla sina uppdrag. Nyheter24 kan avslöja att det handlar om alkoholproblem som partiet inte lyckats hjälpa honom med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vd för Blåsippan

Per Björklund är inte bara förtroendevald. Han är också extern vd i bolaget Blåsippan AB, där "De fyras gäng" med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder utgör styrelse tillsammans med vice partiledare Jonas Åkerlund.

Gjorde bort sig i intervju

En av anledningarna till att Per Björklund inte synts så mycket i medierna anses vara en intervju med Dagens Arbete hösten 2007.

I den säger han flera gånger mot sig själv och vägrar svara på upprepade frågor.

KARLSKRONA. Han har varit en del av Sverigedemokraternas innersta krets sedan Jimmie Åkesson blev partiledare 2005 och innehaft tunga uppdrag som kassör och ekonomichef. Men nu kan Nyheter24 avslöja att Per Björklund, 60, tvingas bort från samtliga uppdrag. 

– Det stämmer, jag har avgått på grund av hälsoskäl, säger Björklund själv till Nyheter24.

Per Björklund är utöver uppdragen inom partiets riksavdelning även förtroendevald gruppledare i landstinget i Blekinge och ledamot i verkställande utskottet.

"Han såg inte ut att må bra"

Enligt flera insatta SD-källor Nyheter24 talat med har Björklund haft problem med alkohol under en längre period. Men det var en incident under kommundagarna i Västerås som ledde till att Björklund nu tvingas bort från samtliga uppdrag på nationell och lokal nivå med omedelbar verkan. Enligt en källa till Nyheter24 fick en vinglig Björklund ledas ut från festlokalen. En annan källa säger att han förolämpat en partikollega med rasistiska tillmälen. 

Har du uttalat dig rasistiskt under kommundagarna?

– Det vet jag ingenting om, säger Björklund till Nyheter24.

Kan du förstå att jag tycker att det låter lite konstigt att du inte kan dementera att du sagt något rasistiskt?

– Så här är det. Jag har ingen anledning att diskutera någonting som är kopplat till någonting som har med partistyrelsen att göra. Jag har avgått på grund av hälsoskäl. Kan du respektera det nu?

Vad hände på kommundagarna i Västerås? 

– Det har jag inga kommentarer till.

Incidenten bekräftas dock av en källa inom SD till Nyheter24. 

– Han såg inte ut att må så bra. Jag har uppmanat honom att ta hand om sig själv, säger en partikollega som var med på kongressen till Nyheter24.

SD: Han avgår av hälsoskäl

Verkställande utskottet beslutade på söndagen att han skulle avgå från samtliga uppdrag. Björklunds problem uppmärksammades först i somras men Sverigedemokraterna har inte lyckats hjälpa honom att ta itu med alkoholproblemen. 

– Per Björklund avgår av hälskoskäl, säger partiets presschef Martin Kinnunen till Nyheter24.

Vilka åtgärder som SD som arbetsgivare vidtagit för att hjälpa Per Björklund med sina alkoholproblem kan Kinnunen ännu inte svara på. Om Björklunds problem med alkoholen påverkat hans uppdrag som ekonomichef kan Kinnunen inte heller svara på. Vem kommer att ersätta Björklund som partikassör och ekonomichef vill han heller inte svara på innan publicering av denna artikel.

– Vi kommenterar inte medarbetares hälsotillstånd och tar alltid arbetsgivaransvaret på allvar säger Martin Kinnunen och fortsätter:

– Du kommer att få svar, men av olika skäl så dröjer det någon timme. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.