USA
1 av 6
Nu har amerikanerna börjat rösta i presidentvalet. Just nu är det fördel Barack Obama. - Foto: Susan Montoya Bryan / AP / SCANPIX
Val i USA
2 av 6
Det är inte så lätt att komma in i vallokalen överallt. - Foto: Dave Martin / AP / SCANPIX
Valet i USA
3 av 6
Vicepresident Joe Biden på väg att lägga sin röst. - Foto: Matt Rourke / AP / SCANPIX
USA valet
4 av 6
Val i USA - Foto: Seth Wenig / AP / SCANPIX
Valet i USA
5 av 6
Människor får köa för att rösta - Foto: Gerry Broome / AP / SCANPIX
Val i USA
6 av 6
Äldre mannen på väg till vallokalen - Foto: Mel Evans / AP / SCANPIX

Här börjar amerikanerna rösta

Nu är dagen D här. Det är dags för USA att välja mellan Barack Obama och Mitt Romney. Samtidigt som vallokalerna fylls visar undersökningar ett ökat stöd för presidenten.


Så funkar det

Presidenten väljs rent tekniskt av 538 elektorer som fördelas över delstaterna beroende på folkmängden. Överallt utom i Maine och Nebraska får vinnaren i delstaten samtliga elektorröster. Det är exempelvis därför Obama valt att inte lägga något krut på att kampanja i Oklahoma där stödet för republikanerna är enormt.

Systemet innebär att den som väljs till president kan ha fler elektorsröster men totalt sett färre röster än sin motståndare. Det hände senast när George W Bush vann över Al Gore år 2000.

De fem mest osäkra delstaterna - Colorado, Iowa, Florida, Ohio och Virginia - har tillsammans 79 elektorsröster.

USA. Efter nästan ett år av kampanjande och en minst sagt intensiv slutspurt är det nu bara att sitta och vänta som gäller för presidenten Barack Obama och utmanaren Mitt Romney. Vid klockan 12.00 svensk tid började vallokalerna i USA att öppnas.

En stor mängd mätningar som genomfördes på måndagen visar att stöden för den sittande presidenten ökar. Enligt New York Times valblogg Five Thirty Eight ledde han med i genomsnitt 1,6 procentenheter i undersökningarna.

Ohio kan avgöra

Den stora fördelen för Obama handlar om de så kallade "swing states" - de delstater där man inte på förhand vet om majoriteten kommer rösta republikanskt eller demokratiskt. Ett exempel är Ohio, där siffrorna nu talar för en demokratisk seger. Det skulle vara en nyckel för att vinna hela valet. New York Times grafik över de 512 möjliga vägarna till Vita huset visar att 431 av dessa slutar med att Obama vinner.

På Twitter flödar givetvis diskussionen inför valet. Tim Tebow, en av de allra största inom amerikansk fotboll, visar sin politiska övertygelse genom att skämta om att demokrater inte har jobb:

Det dröjer till torsdagsmorgonen svensk tid innan det kommer ett slutgiltigt resultat. Valet kan till och med avgöras i domstol om det blir alltför jämnt mellan de båda kandidaterna. Det återstår med andra ord att se om Mitt Romney trots allt är ett av de 99 problemen.


USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!