Torsdag 22 Februari 2024
Avkriminalisering av narkotika är den del i Piratpartiets breddningsarbete.
1 av 4
Avkriminalisering av narkotika är den del i Piratpartiets breddningsarbete. - Foto: Robert Henriksson/Scanpix
Partiledaren Anna Troberg vill tvätta bort "enfrågepartistämpeln".
2 av 4
Partiledaren Anna Troberg vill tvätta bort "enfrågepartistämpeln". - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Avkriminaliseringen omfattar alla droger.
3 av 4
Avkriminaliseringen omfattar alla droger. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Sedan tidigare har Colorado och Washington legaliserat cannabis för eget bruk.
4 av 4
Sedan tidigare har Colorado och Washington legaliserat cannabis för eget bruk. - Foto: AP

Piratpartiet: "Avkriminalisera all narkotika för eget bruk"

I USA har flera stater redan legaliserat cannabis för eget bruk. Nu går Piratpartiet ett steg längre. Partiet vill avkriminalisera alla droger för eget bruk.


Piratpartiet

Piratpartiet grundades i januari 2006 har cirka 15 000 medlemmar. Partiet står för stärkt personlig integritet och har bland annat slagits för fri kultur på nätet. Partiet ställde upp i riksdagsvalet i Sverige 2006 där de fick 0,63 procent av rösterna. 

I Europaparlamentsvalet 2009 fick partiet ett mandat i parlamentet. 2011 fick de ytterligare ett mandat när parlamentets totala antal mandat utökades från 736 till 751.

Piratpartiet har sitt starkaste väljarstöd bland män, framförallt i åldersgruppen 18–29 år.

I samband med presidentvalet i USA röstade både Washington och Colorado för legalisering av marijuana. Alla som är över 21 år kan nu lagligt röka drogen så länge det rör sig om eget bruk.

I Sverige har Vänsterpartiet tidigare tagit upp frågan. Och nu vill uppstickaren Piratpartiet, som tidigare främst slagits för upphovsrätts- och yttrandefrihetsfrågor, avkriminalisera all narkotika för eget bruk. Partiledaren Anna Troberg förklarar att en avkriminalisering skulle hjälpa missbrukare i stället för att "sparka på dem när de ligger ner".

– Människor slutar inte att missbruka droger för att man riskerar att få ett straff. Människor slutar att missbruka droger när någon sträcker ut handen och erbjuder hjälp, säger Troberg till Nyheter24.

"Dagens narkotikapolitik marginaliserar drogmissbrukare"

Troberg förklarar vidare att ställningstagandet bara är partiets grundläggande syn på hur man bäst kommer tillrätta med drogproblem. Exakt hur det ska utföras är en fråga man kommer att arbeta med framöver. Anledningen till att man vill avkriminalisera alla droger är att det ofta är de med tyngst missbruk som är i störst behov av hjälp.

– I dag får man ett straff som ofta innebär att man kommer i kontakt med ännu fler aktiva missbrukare och därmed också kommer längre bort från ett drogfritt liv. Dagens narkotikapolitik marginaliserar och stigmatiserar drogmissbrukare. Det gör det svårare att ta sig ur ett missbruk.

Vill tvätta bort enfrågepartistämpeln

Partiets nya ställningstagande är en del av ett stort breddningsarbete som Troberg hoppas kommer "tvätta bort enfrågepartistämpeln en gång för alla".

– Nackdelen är att det naturligtvis kommer att finnas folk som väljer att misstolka vårt ställningstagande som ett ställningstagande för droganvändning, vilket det inte är.

Tror du att det här beslutet kan skrämma i väg en del av era väljare?

– Nej, det tror jag inte. Vi vill att folk ska använda så lite droger som möjligt och vill uppnå det på ett mer humant sätt, med hjälp i stället för straff.

Se ett videoklipp med Troberg här:


/
/
/
Senaste nytt

Flera skadade i attack på tysk skola

Nässjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i Nässjö", skriver polisen på sin hemsida.

Miljonförlusten: Klädkedjan Bik Bok går på knäna

Klädjätten Bik Bok har under det senaste året tvingats stänga åtta butiker i Sverige. Innan dess har kedjan uppvisat katastrofsiffror och framtiden är oviss.

Första AP-fonden överträffade målet

Första AP-fonden överträffade avkastningsmålet under 2023. Totalt 4,8 miljarder kronor överfördes till inkomstpensionssystemet, visar bokslutet.

Nya livsfarliga leken: Elever knuffar ut varandra i trafiken

Elever på en skola i Vindeln lekte med varandra genom att knuffade ut varandra i trafiken när bilar närmade sig. Nu uttalar sig skolans rektor i en intervju med Nyheter24 om händelsen som snabbt fick skolan att agera.

Robotattack mot fartyg i Adenviken

En robotattack har skett mot ett fartyg i Adenviken utanför Jemen. Fartyget står i lågor efter att ha blivit attackerat av två robotar i vad som tros vara ytterligare en attack från Huthi-rörelsen.