Avkriminalisering av narkotika är den del i Piratpartiets breddningsarbete.
1 av 4
Avkriminalisering av narkotika är den del i Piratpartiets breddningsarbete. - Foto: Robert Henriksson/Scanpix
Partiledaren Anna Troberg vill tvätta bort "enfrågepartistämpeln".
2 av 4
Partiledaren Anna Troberg vill tvätta bort "enfrågepartistämpeln". - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
Avkriminaliseringen omfattar alla droger.
3 av 4
Avkriminaliseringen omfattar alla droger. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Sedan tidigare har Colorado och Washington legaliserat cannabis för eget bruk.
4 av 4
Sedan tidigare har Colorado och Washington legaliserat cannabis för eget bruk. - Foto: AP

Piratpartiet: "Avkriminalisera all narkotika för eget bruk"

I USA har flera stater redan legaliserat cannabis för eget bruk. Nu går Piratpartiet ett steg längre. Partiet vill avkriminalisera alla droger för eget bruk.


Piratpartiet

Piratpartiet grundades i januari 2006 har cirka 15 000 medlemmar. Partiet står för stärkt personlig integritet och har bland annat slagits för fri kultur på nätet. Partiet ställde upp i riksdagsvalet i Sverige 2006 där de fick 0,63 procent av rösterna. 

I Europaparlamentsvalet 2009 fick partiet ett mandat i parlamentet. 2011 fick de ytterligare ett mandat när parlamentets totala antal mandat utökades från 736 till 751.

Piratpartiet har sitt starkaste väljarstöd bland män, framförallt i åldersgruppen 18–29 år.

I samband med presidentvalet i USA röstade både Washington och Colorado för legalisering av marijuana. Alla som är över 21 år kan nu lagligt röka drogen så länge det rör sig om eget bruk.

I Sverige har Vänsterpartiet tidigare tagit upp frågan. Och nu vill uppstickaren Piratpartiet, som tidigare främst slagits för upphovsrätts- och yttrandefrihetsfrågor, avkriminalisera all narkotika för eget bruk. Partiledaren Anna Troberg förklarar att en avkriminalisering skulle hjälpa missbrukare i stället för att "sparka på dem när de ligger ner".

– Människor slutar inte att missbruka droger för att man riskerar att få ett straff. Människor slutar att missbruka droger när någon sträcker ut handen och erbjuder hjälp, säger Troberg till Nyheter24.

"Dagens narkotikapolitik marginaliserar drogmissbrukare"

Troberg förklarar vidare att ställningstagandet bara är partiets grundläggande syn på hur man bäst kommer tillrätta med drogproblem. Exakt hur det ska utföras är en fråga man kommer att arbeta med framöver. Anledningen till att man vill avkriminalisera alla droger är att det ofta är de med tyngst missbruk som är i störst behov av hjälp.

– I dag får man ett straff som ofta innebär att man kommer i kontakt med ännu fler aktiva missbrukare och därmed också kommer längre bort från ett drogfritt liv. Dagens narkotikapolitik marginaliserar och stigmatiserar drogmissbrukare. Det gör det svårare att ta sig ur ett missbruk.

Vill tvätta bort enfrågepartistämpeln

Partiets nya ställningstagande är en del av ett stort breddningsarbete som Troberg hoppas kommer "tvätta bort enfrågepartistämpeln en gång för alla".

– Nackdelen är att det naturligtvis kommer att finnas folk som väljer att misstolka vårt ställningstagande som ett ställningstagande för droganvändning, vilket det inte är.

Tror du att det här beslutet kan skrämma i väg en del av era väljare?

– Nej, det tror jag inte. Vi vill att folk ska använda så lite droger som möjligt och vill uppnå det på ett mer humant sätt, med hjälp i stället för straff.

Se ett videoklipp med Troberg här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.