Experterna: Detta kommer hända med Erik Almqvist

- 14/11/2012, 11:06 -

Nyheter24 har frågat tre SD-experter vad de tror kommer hända med Erik Almqvist nu. Kommer han sitta kvar som riksdagsman eller sparkas han från partiet efter att Expressen släppt filmen då han kallar personer för "hora", "babbe" och "blatte-lover"?

– Egentligen tror jag att han kommer sitta kvar, men samtidigt - om partiet nu ska växa och framstå som mindre extrema för potentiella väljare - så går detta helt emot nolltoleransen, säger Anna-Lena Lodenius, som har granskat högerextrema rörelser i Sverige och utomlands ända sedan början av 1980-talet och skrivit böcker om Sverigedemokraterna, till Nyheter24

Direkt nu är det svårt att säga om Almqvist kommer få sitta kvar, det beror dels på om det blir ett fortsatt mediedrev, säger hon och poängterar att hon inte ror det kommer något tryck inifrån partiet alls. 

– Han är en viktig person i partiet som de säkert ogärna vill släppa. Jag tror heller inte att SD:s väljare reagerar så starkt på detta, det kommer inte påverka de som redan röstar SD, säger hon.

Samtidigt, om partiet nu ska växa och framstå som minsre extrema för potentiella väljare går detta helt mot nolltoleransen

- Sverigedemokraterna står nu inför en valsituation: Offra honom eller inte? Frågan är vad som ger mer väljare i stutändan?

Andreas Heinö Johansson, statsvetare och expert på nationalism och integrationsfrågor, har svårt att spekulera i Erik Almqvists framtid:

– Det är ett svårt dilemma hur man ska göra med detta, det bryter ju mot nolltorelanspolicyn och man tappar trovärdigheten om man inte reagerar. Å andra sidan är Almqvist en av de viktigaste personerna för partiet och man har en kompetensbrist, säger han till Nyheter24. 

– Det finns även ett missnöje inom partiet att låta media styra detta. Hade detta varit vilket annart parti hade personen fått gå - men det är annorlunda med Sverigedemokraterna.  

Och Annika Hamrud, journalist som tillsammans med Elisabeth Qvarford författat boken ”Svensk, svenskare ett reportage om Sverigedemokraterna”, tror också mycket beror på hur mediedrevet fortsätter. 

– Vi får se om det fortsätter eller svalnar och utifrån det tror jag Sverigdemokraterna kommer fatta sitt beslut om hur man gör, säger hon till Nyheter24. 

Lite senare twittrar hon även: