Jimmie Åkesson sa under onsdagen att han kommer att prata med Kent Ekeroth om händelsen.
1 av 3
Jimmie Åkesson sa under onsdagen att han kommer att prata med Kent Ekeroth om händelsen.
Erik Almqvist sparkas från alla sina uppdrag efter avslöjandet.
2 av 3
Erik Almqvist sparkas från alla sina uppdrag efter avslöjandet.
Jimmie Åkesson tillsammans med Erik Almqvist.
3 av 3
Jimmie Åkesson tillsammans med Erik Almqvist. - Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Åkesson vägrar ge besked om Ekeroths framtid

Sverigedemokraterna vägrar kommentera Kent Ekeroths framtid. Detta trots att partiets egna webbtevekanal haft tillgång till samma film som avslöjade Erik Almqvist rasistattack. I över 2,5 år.


Detta har hänt

2010: I juni strax innan valet hamnar SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling i bråk med komikern Soran Ismail. Bråket får stor uppmärksamhet i media och Erik Almqvist försvarar sig i en video där han säger att "sanningen kommer alltid fram".

2012: Tisdagen den 13 november ljuger Almqvist för Expressens reporter och hävdar att han inte har sagt ord som "babbe", "blatte-lover", "fitta" och "hora" i samband med bråket. På onsdagen den 14 november publiceras en film som visar att Almqvist inte talade sanning. Kort därefter håller Sverigedemokraterna ett krismöte. Sen meddelar Jimmie Åkesson att Almqvist sparkats från alla sina uppdrag i SD.

STOCKHOLM. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vägrar kommentera SD-toppen Kent Ekeroths framtid. Detta trots att det var Kent Ekeroths film som avslöjade det rasistiska uttalandena som hans partikollega Erik Almqvist fällde. På filmen, som Kent Ekeroth spelade in under ett bråk på Kungsgatan 2010, hörs Almqvist använda sig av ord som "babbe", "blatte-lover, "hora och "fitta". 

Trots att det nu har gått 2,5 år sedan rasistattacken har Kent Ekeroth inte lyft upp filmen för granskning. Under onsdagens presskonferens hävdade dock Jimmie Åkesson att han visste att filmen fanns sedan tidigare.

– Jag har inte tagit del av hela råmaterialet, bara den sekvensen som uppmärksammats. Jag studerade filmen i samband med valrörelsen men bara en väldigt liten del av råmaterialet, sa Åkesson.

SD nekar att de kände till filmen

När Nyheter24 ringer upp Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund säger han att han inte känner till att Kent Ekeroth har haft filmen.

– Jag känner inte till det. Jag har ingen aning om hur man kommit över det här materialet.

Hur kommer det sig att Kent Ekeroth inte har visat den här filmen för Jimmie Åkesson?

– Det som kommer att sägas är det som sagts under presskonferensen i dag.

Men det Sverigedemokraterna inte berättar i dag är att de själva har lagt upp ett svar på bråket på sin egen Youtube-kanal. Detta bara fem dagar innan valet 2010. 


Ännu märkligare blir det då Erik Almqvist berättar att en "vän" har spelat in händelsen samtidigt som Almqvist berättar att "sanningen alltid kommer fram". Filmen som Sverigedemokraterna använder sig av inför valet 2010 är samma film som Expressen publicerade på onsdagen. Denna "vän" som Erik Almqvist pratar om i videon är Kent Ekeroth. 

Trots att Sverigedemokraternas webb-teve haft tillgång till innehållet i 2,5 år hävdar Jimmie Åkesson att han inte tagit del av allt material.

– Jag har ingen mer kommentar. Det som kommer att sägas är det som sagt under presskonferensen i dag, säger Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!