Den före detta arbetsmarknadsministern har "svårt att se något annat än att Ekeroth måste lämna" SD.
1 av 4
Den före detta arbetsmarknadsministern har "svårt att se något annat än att Ekeroth måste lämna" SD. - Foto: Yvonne Åsell / Scanpix
Kent Ekeroth har valt att ta timeout efter att skandalfilmerna avslöjades.
2 av 4
Kent Ekeroth har valt att ta timeout efter att skandalfilmerna avslöjades. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Almqvist och Westling har lämnat sina politiska uppdrag. Kommer Kent Ekeroth att avgå?
3 av 4
Almqvist och Westling har lämnat sina politiska uppdrag. Kommer Kent Ekeroth att avgå? - Foto: SCANPIX / Montage
Först förnekade Almqvist att han sagt "blatte" och "blatte-lover". Detta fick han ångra när hela Sverige fick se filmen som motbevisade Almqvists ord.
4 av 4
Först förnekade Almqvist att han sagt "blatte" och "blatte-lover". Detta fick han ångra när hela Sverige fick se filmen som motbevisade Almqvists ord. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Littorin: Kent Ekeroth bör avgå

Den före detta ministern avgick när han anklagades för sexhandel. Nu uppmanar Littorin Kent Ekeroth att avgå från sin post.


Per Gudmundsson om politisk timeout

"Timeout är något den politiska makten har hittat på för att kunna undandra sig granskning. Man gör sig oanträffbar för att slippa ställas till svars, som en brottsling på flykt undan rättvisan. De partitoppar som beviljar timeout är medskyldiga. Och de nyhetsförmedlare som låter sig nöjas är inga journalister, de är aktörer i en av makten regisserad charad", läs hela ledaren här.

För lite mer än två år sedan anklagades den dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin för att att ha köpt sex av en kvinna. Kort därefter avgick han av "privata skäl".

I dag är Littorin konsult och föreläsare, men har fortfarande kvar sitt intresse för politiken. På Per Gundmundssons, som på fredagen skrev en ledare på SvD.se som uppmanade Kent Ekeroth att avgå efter de läckta SD-filmerna, Facebooksida publicerar den före detta ministern följande inlägg:

"Jag har lite erfaranhet av drev och kan nog säga att blivande riksdagsledamöter som ropar hora till unga tjejer på stan, som beväpnar sig med stålrör och som väser nåt om att 'det är mitt land' och 'vänta bara tills vi kommer in (i riksdagen)' har lite att förklara. Särskilt om partiledaren nyss påkallat nolltolerans och allt dessutom finns på film". 

Han påstår dessutom på sin egen Facebooksida att "det är liiiite skillnad på den typen av drev och en del andra drev jag kan komma på...".

"Här är ju fakta presenterade"

Littorin menar att det är nästintill omöjligt för SD:s rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, att stanna kvar i SD efter veckans avslöjanden

"Ska partiledaren Åkesson ha något förtroende kvar för sin nolltolerans har jag svårt att se något annat än att Ekeroth måste lämna. Och Ekeroth själv borde förstå att det är det enda rimliga. Järnrören på filmen försvinner inte för att han avsäger sig sitt ansvar under en period. Detta handlar inte om att man drar sig undan offentligheten under en period när en fråga utreds - här är ju fakta presenterade och ovedersägliga", skriver Sven-Otto i ett mejl till Nyheter24

"Statsråd på halvtid"

I samband med att sexskandalen kring Littorin uppdagades 2010 avgick politikern av privata skäl "för barnens och fästmöns skull". När vi pratar med honom är den tidigare ministern noggrann med att påpeka att han nekat till anklagelserna upprepade gånger - men att han valde att avgå för att han inte ansåg sig ha "möjlighet att fullfölja" sitt uppdrag.

När det gäller Kent Ekeroth tycker Sven-Otto att det är respektlöst mot både väljare och ämbete att sverigedemokraten behåller sin politiska post. 

"Min reflexion är att den dagen man av olika skäl inte kan, vill eller bör ha ansvar ska man inte längre göra det. Det är få saker som är så tydligt digitala. Man kan inte vara 'lite riksdagsledamot' eller 'statsråd på halvtid' lika lite som man kan vara lite gravid. Det har med respekt för både väljare och ämbetet att göra", förklarar han.

En av filmerna visar hur Kent Ekeroth knuffar in en kvinna i en bil:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.