Onsdag 23 Jun
Stockholm

Vill ha högre krav på invandrare - sågas av Alliansen

Tobias Billström gör ett utspel - och får allianskollegorna emot sig direkt.
1 av 3
Tobias Billström gör ett utspel - och får allianskollegorna emot sig direkt. Foto: SCANPIX / Montage
Ulf Nilsson (FP), Johan Hedin (C) och Emma Henriksson (KD).
2 av 3
Ulf Nilsson (FP), Johan Hedin (C) och Emma Henriksson (KD). Foto: Riksdagen
Billström vill se över ökade krav på anhöringinvandrare.
3 av 3
Billström vill se över ökade krav på anhöringinvandrare. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Migrationsminister Tobias Billström vill ställa högre krav på anhöriginvandrare. Nu möter han kritik från de egna alliansleden: "Vi vill inte bidra till att familjer splittras", säger Emma Henriksson (KD).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ökad flyktingström

Migrationsverkets prognos för 2013 talar om 54 000 asylsökande till Sverige, även om det kan landa på 51 000-64 000. Det är en ökning mot 2012 då siffran förväntas landa på 44 000. Anledningen är framför allt inbördeskriget i Syrien, men även oroligheter i Somalia och Afghanistan.

STOCKHOLM. Den som flytt till Sverige och vill att en anhörig ska få komma hit måste ha ordnat jobb och bostad. Men detta "försörjningskrav" har lett till många undantag. Nu vill migrationsminister Tobias Billström (M) ställa hårdare krav. Krav, som inget av de andra allianspartierna vill ställa upp på.

– Vi vill inte bidra till att familjer splittras, säger Emma Henriksson (KD), migrationspolitisk talesperson och gruppledare för Kristdemokraterna, till Nyheter24.

Hon tar det högaktuella exemplet med Syrien och frågar sig varför ett barn som kommer därifrån till Sverige inte ska ha rätt att få hit sina föräldrar.

– De barnen har precis lika stort behov av sina föräldrar som de som kom hit för flera år sedan, säger hon.

Fler flyktingar - högre krav?

Billström använder en ökad flyktingström till Sverige som anledning att se över reglerna.

– Vi kan se att Migrationsverkets prognoser när det gäller antalet asylsökande har ökat. Från detta kan vi också dra slutsatsen att antalet anhöriga som kommer att komma senare också kommer att öka. Det är alltså med andra ord hög tid att initiera de här diskussionerna på nytt, säger han till Sveriges Radio.

Den argumentationen sågas av såväl Henriksson som Centerpartiets migrationspolitiske talesperson Johan Hedin (C).

– Vi måste ha en lagstiftning som gäller på lång sikt. Det är viktigt för de som kommer till Sverige att få känna trygghet och slippa gå och undra vad som händer med deras anhöriga, säger han till Nyheter24.

Folkpartiets Ulf Nilsson (FP), migrationspolitisk talesperson, är mer försiktig men ser egentligen ingen anledning att ändra i överenskommelsen som gäller till 2014.

– Vår utgångspunkt är att det här gäller tills vidare. Men det är klart att vi ska lyssna på vad de har att säga, säger han till Nyheter24.

Samtidigt får Billström kritik för att flörta med Sverigedemokraterna:

Kommentera
Kopiera länk
Dela