1 av 6
- Foto: SCANPIX / Montage
Arhe Hamednaca tycker att systemet inom partiet är fel.
2 av 6
Arhe Hamednaca tycker att systemet inom partiet är fel. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Shadiye Heydari.
3 av 6
Shadiye Heydari. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Mariam Osman Sherifay är den enda med invandrarbakgrund i S partistyrelse.
4 av 6
Mariam Osman Sherifay är den enda med invandrarbakgrund i S partistyrelse. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Stefan Löfven påpekade att partiet ska spegla samhället när Nyheter24 träffade honom i november.
5 av 6
Stefan Löfven påpekade att partiet ska spegla samhället när Nyheter24 träffade honom i november. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24
Några konkreta förslag på hur man ska få fram fler med invandrarbakgrund finns dock inte.
6 av 6
Några konkreta förslag på hur man ska få fram fler med invandrarbakgrund finns dock inte. - Foto: Viktor Adolfsson / Nyheter24

Var är mångfalden, S?

Noll. Så många personer med utomnordisk bakgrund finns bland de 36 personer som ska representera Sveriges två största städer på Socialdemokraternas kongress.


Representerar inte befolkningen

I Stockholms stad har 39 procent av invånarna utländsk bakgrund. I Göteborgs stad gäller exakt samma siffra. Uppgifterna är hämtade från Statistiska centralbyrån och gäller 2011. Inom ramen för "utländsk bakgrund" ingår utrikesfödda samt personer med en eller båda föräldrarna födda utomlands.

Även i Stockholms, Uppsala och Västmanlands län, där S-ombuden valts, saknas invandrare bland de som skickas till kongressen. Bara två personer av 44 har utomnordisk bakgrund.

STOCKHOLM. "Tillsammans har vi ansvar att skapa ett samhälle där alla, var och en av oss, får plats". Så står det på Socialdemokraterna Göteborgs hemsida. Samtidigt skickar partidistriktet inte ett enda ombud med invandrarbakgrund till partikongressen i april.

Bland de 36 namn som valts av medlemmarna att representera Stockholm och Göteborg återfinns noll personer med utomnordisk bakgrund, skriver S-tidningen AIP.

Flera riksdagsledamöter kritiserar nu partiet.

– Jag tycker inte att systemet vi har hjälper utrikesfödda. Partiet måste hitta ett annat, säger Arhe Hamednaca, riksdagsledamot från Stockholm, till Nyheter24.

"Hur ska invandrare kunna engagera sig?"

Han är dessutom den enda representanten med invandrarbakgrund i partiets nytillträdda valberedning som nominerar personer till partistyrelsen. Men som sjätte och sista ersättare lär han aldrig få något inflytande. Hamednaca tycker att förändringen måste börja uppifrån. Det saknas varken medlemmar eller företrädare med invandrarbakgrund.

– Partiledningen måste präglas av den mångfald som finns inom partiet, säger han.

Hamednaca är inte ensam. Shadiye Heydari, riksdagsledamot från just Göteborg, tror att invandrare kan komma att vända partiet ryggen om det här fortsätter.

– Många med invandrarbakgrund anser att S är bäst på att driva deras frågor, de känner sig trygga med det. Men de får inga representanter, ingen som speglar dem, säger hon till AIP och fortsätter:

– Om våra väljare med invandrarbakgrund inte ser mig eller andra på politiska uppdrag, hur ska de då tro att det finns en möjlighet för dem att engagera sig?

Finns ingen konkret lösning

När Nyheter24 träffade S-ledaren Stefan Löfven berättade han att ledningen gett distrikten i uppdrag att var fjärde person på listorna ska vara under 35 år. 

– Det är bara att konstatera. Vår medlemskår har blivit äldre, så vi vill ha in nya människor. Nu har vi bestämt för ungdomar och då ska det bli så. Och naturligtvis även för de med invandrarbakgrund, sa han då.

Någon konkret lösning för att få in fler invandrare finns dock inte än. I partistyrelsen sitter bara en person med invandrarbakgrund - Mariam Osman Sherifay.

– Vårt parti måste spegla samhället. Det är inte så att vi inte har personer med invandrarbakgrund i partistyrelsen men vi behöver fler, absolut, sa Löfven i intervjun i november.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.