Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är våra nya lagar 2013

Vid årsskiftet träder ett trettiotal nya lagar i kraft.

Vid årsskiftet träder ett trettiotal nya lagar i kraft.

JESSICA GOW / SCANPIX

Nyheter | 17/12/2012 10:33

Det blir inga större skattesänkningar men flera bidrag och skatter förändras efter nyår. Här är de nya lagarna som träder i kraft 2013.

Med det nya året följer även en hel del nya lagar. Regeringen presenterar ett trettiotal större och mindre lagändringar som du behöver rätta dig efter 2013. Här nedan listar Nyheter24 ett urval av de nya lagarna, på regeringens hemsida kan du ta del av alla.

Höjd föräldrapenning
Föräldrapenningen på grundnivå höjs från 180 kronor till 225 kronor per dag. 

Skattereduktion för läxhjälp
Har ditt barn problem i skolan? Nu kan du anställa en person som hjälper ditt barn med läxorna och få skattereduktion på fakturan.

Högre schablonavdrag
År 2013 blir det lättare att ta ut högre hyra om man hyr ut sin bostad och schablonavdraget vid uthyrning höjs från 21 000 till 40 000 kronor per år.

Könsbyte till flera
Tidigare har det krävts att man är svensk medborgare och ogift för att få byta kön. Nu behöver inte den som vill byta kön längre vara varken svensk medborgare eller ogift för att genomgå ett könsbyte i Sverige.

Ändrade reklamtider
Tidigare har huvudregeln för reklamavbrott vid direktsända sportevenemang varit minst en minut. 2013 tillåts kortare annonsavbrott som då lär bli flera.

Åldersdiskriminering
För ung för en operation eller för att teckna mobilabonnemang? Så är det inte längre. 2013 uttökas skyddet mot åldersdiskriminering till bland annat varor, offentliga jobb och bostäder. Men de 17-åringar som vill komma in på krogen kan glömma det. Skyddet omfattar varken kroglivet eller ungdomgs- och pensionärsrabatter i till exempel kollektivtrafiken.

Pensionärer blir 50 kronor rikare
Grundavdraget för pensionärer höjs vilket ger omkring 50 kronor mer i månaden. Frågan är vad de ska göra med alla pengar nu.

Bättre tandvård
Landstingen blir nu skyldiga att erbjuda tandvård till sjukvårdsavgift för patienter som har stora behov på grund av långvarig sjukdom.

Gratis vaccin
Landstingen blir även skyldiga att erbjuda grattis vaccin mot smittsamma sjukdomar som kan spridas i samhället.

Svårare att få skattereduktion för miljöbil

Tidigare har de som köpt miljöbilar fått befrielse från fordonsskatt i fem år. Nu kommer kraven för att få skattereduktionen att skärpas.