Anna Hagwall kommer att ta plats i riksdagen. Frågan är när....
1 av 5
Anna Hagwall kommer att ta plats i riksdagen. Frågan är när.... - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Obs! Montage
... Enligt Nyheter24:s källor planerar Erik Almqvist nämligen en comeback i riksdagen.
2 av 5
... Enligt Nyheter24:s källor planerar Erik Almqvist nämligen en comeback i riksdagen. - Foto: SCANPIX
Eventuella meningskiljaktigheter mellan Anna Hagwall och partiet har alla parter lagt bakom sig, menar presschefen Martin Kinnunen.
3 av 5
Eventuella meningskiljaktigheter mellan Anna Hagwall och partiet har alla parter lagt bakom sig, menar presschefen Martin Kinnunen. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Julia Kronlid kommer att vara mammaledig från och med den 22 mars. Då kliver troligtvis Anna Hagwall in i finrummet igen.
4 av 5
Julia Kronlid kommer att vara mammaledig från och med den 22 mars. Då kliver troligtvis Anna Hagwall in i finrummet igen. - Foto: Sverigedemokraterna
Anna Hagwall har tidigare uppgett i flera medier att hon är beredd att kliva in om partiet kallar.
5 av 5
Anna Hagwall har tidigare uppgett i flera medier att hon är beredd att kliva in om partiet kallar. - Foto: Scanpix

Petad SD-topp tar plats i riksdagen

Bortkuppad från SD-kvinnor och petad från riksdagslistan inför valet 2010. Då trodde många att den tidigare andre vice ordförandens tid i partitoppen var över. Nu kan Nyheter24 avslöja Anna Hagwall, 59, kommer att ta plats i riksdagen.


Kuppades bort från SD-kvinnor

Anna Hagwall, lokalpolitiker i Rättvik, anklagade riksdagsledamoten och andre vice partiordföranden Carina Herrstedt för att ha kuppat bort henne från SD-kvinnor.

Nej, det är inte Erik Almqvist som lämnar riksdagen. Enligt Nyheter24:s källor planerar han nämligen för en comeback. 

Nu kan Nyheter24 i stället avslöja att det är SD-toppen Julia Kronlid som återigen kommer att ta ledigt från riksdagen för att vara mammaledig. 

Därmed kommer troligtvis den petade och bortkuppade före detta SD-toppen Anna Hagwall att göra comeback i partitoppen.

– Ja, det stämmer att jag kommer vara mammaledig. Från och med 11 mars kommer jag vara ledig och sedan är jag tillbaka någon gång under hösten. Men vilket datum det blir får vi se. Jag vill lämna det lite öppet, säger Julia Kronlid till Nyheter24.

"Jag trodde jag skulle vara mer värd för partiet"

Med bara några månader kvar till valet 2010 fick Hagwall det tunga beskedet - du är på plats 24 på Sverigedemokraternas riksdagslista. Hagwall, som tidigare var medlem i partistyrelsen och grundade SD-kvinnors nätverk, såg det som ett tecken på att hennes tid i toppen var över.

– Jag trodde jag skulle vara mer värd för partiet, sa hon till Dagens Nyheter.

Sprickan mellan Hagwall och partiet blev allt tydligare och i ett öppet brev på en blogg kritiserade hon Sverigedemokraterna för toppstyrning och svågerpolitik. Precis som avhoppade SDU-toppen, Stefan Lundkvist, och många andra gjort när de hamnat i konflikt med partiledningen.

Men enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har partiet lagt ner stridsyxan och Hagwall är välkommen tillbaka in i värmen. 

– Vi har haft kontakt med Hagwall och hon ser fram emot att under nästa år bli en del av Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Hon har varit och hälsat på i riksdagen och har bland annat deltagit på ett partigruppsmöte samt haft möte med partiledningen. Sverigedemokraterna är övertygade om att Anna Hagwall kommer att bli en viktig tillgång i riksdagsarbetet. Eventuella meningskiljaktigheter har alla parter lagt bakom sig, säger Kinnunen till Nyheter24.

"Vi får se hur det går med min hälsa"

Nyheter24 har tidigare skrivit om kaoset i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Sedan tidigare är det känt att William Petzälls ersättare Stellan Bojerud har hälsoproblem och kan komma att behöva lämna sin plats. 

– Vi får se hur det går med min hälsa, sa Bojerud till Nyheter24 i mitten av november.

Om Bojerud eller Almqvist skulle lämna riksdagen är politiske vilden Olle Larsson näste man på riksdagslistan. 

Larsson, kommunpolitiker i Härjedalen, lämnade partiet 2011. Han satt som politisk vilde ett tag men har nu bildat det egna Härjedalspartiet. 

Nyheter24 har sökt Anna Hagwall utan framgång. Hon har dock tidigare uppgett i flera medier att hon är beredd att kliva in om partiet kallar.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.