KD:s förslag kommer med stor sannolikhet inte påverka Malin Olssons program "Sommarlov" på SVT.
KD:s förslag kommer med stor sannolikhet inte påverka Malin Olssons program "Sommarlov" på SVT. - Foto: SCANPIX SWEDEN

KD:s nya förslag: Förkorta sommarlovet

Kristdemokraterna tror att ett kortare sommarlov kommer blir avgörande för att vända på den negativa trenden i skolan.


Sommarlov

När folkskolan infördes i mitten av 1800-talet fick skolåret anpassas efter det svenska bondesamhället. Barnen behövdes hemma på somrarna för att hjälpa till med skörden. 

Dagens skolungdomars läsförståelse blir allt sämre och betygen sjunker år för år. Nu vill Kristdemokraterna ta till drastiska metoder för att stoppa tappet. KD föreslår att skolorna kortar ner sommarlovet med en vecka. En förändring som förväntas kosta 1,2 miljarder kronor. 

– Det kan vara en lösning att korta sommarlovet. Det är inte vårt uppdrag som politiker egentligen att säga att de (kommunerna, red anm.) ska korta sommarlovet. Hur man organiserar det här på lokal nivå tror jag man hittar former för, säger Annika Eclund som leder Kristdemokraternas skolgrupp till Ekot. 

KD:s förslag får dock inget stöd från lärarförbundet. 

– All internationell forskning och erfarenheter visar att det som verkligen förbättrar resultaten, det är tillgången till välutbildade och kompetenta lärare. Det är detta som krävs.

– Vi har i dag obehöriga lärare i den svenska skolan, men vi har också en bristsituation där det saknas lärare, säger Eva-Lis Sirén till Ekot.

Socialdemokraterna är inne på samma spår

KD är inte ensamma om att kräva indraget eller förkortat sommarlov. I mitten av juni 2012 föreslog Socialdemokraterna, som gjort utbildning till sitt fokusområde, att sommarlovet skulle förkortas för de elever som inte nått upp till målen. 

"Betydligt fler elever bör ha tillgång till det extra stöd som undervisningen under några sommarveckor kan ge. Mot bakgrund av detta föreslår vi alltså en utvidgad skolplikt, med obligatorisk sommarskola för de elever som inte når upp till målen.

Gruppledaren Mikael Damberg skrev tillsammans med utbildningspolitiske talespersonen Ibrahim Baylan och ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Anderssson på förslaget

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!