Fredag 28 Jan
Stockholm

Hon lämnar regeringen

Nyamko Sabuni.
1 av 2
Nyamko Sabuni. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Utbildningsminister Jan Björklund.
2 av 2
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Foto: Scanpix

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) lämnar sitt uppdrag på egen begäran. "Bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet", säger hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyamko Sabuni

Född 1969 i östafrikanska Burundi. Kom till Sverige och Stockholm som tolvåring 1981. Valdes in i partistyrelsen i Folkpartiet 1998 och fick folkets förtroende i riksdagsvalet 2002. Sedan oktober 2006 har hon suttit i regeringen.

STOCKHOLM. Hon har varit statsråd sedan valsegern 2006 men tidigt på måndagsmorgonen meddelade Nyamko Sabuni (FP) att hon lämnar regeringen på egen begäran.

– Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, säger hon i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

På en presskonferens berättade hon om beslutet och att hon förstått att hon varit en förebild för många - framför allt kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

– Kan jag så kan ni, sa hon.

"Har varit en orädd politiker"

Sabuni var 2006-2010 integrations- och jämställdhetsminister. Efter att Erik Ullenhag tagit över det förstnämnda området har hon varit jämställdhetsminister samt biträdande utbildningsminister.  Folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, beklagar att Sabuni lämnar i förtid.

– Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige, säger han i pressmeddelandet.

Det blev känt redan i början av 2012 att Sabuni skulle lämna regeringen efter valet 2014, men nu väljer hon alltså att kliva av i förtid.

Reaktionerna på beskedet på Twitter har främst varit av typen "tack för den här tiden":

Men vissa har försökt skoja till det:

Klockan 09.00 håller Björklund och Sabuni presskonferens. Klockan 10.00 presenterar Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt personen som ska ersätta henne. Sabuni lämnar även riksdagen.
Kommentera
Kopiera länk
Dela