Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon lämnar regeringen

Nyamko Sabuni.
1 av 2

Nyamko Sabuni.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Utbildningsminister Jan Björklund.
2 av 2

Utbildningsminister Jan Björklund.

Foto: Scanpix

Nyheter | 21/01/2013 07:19

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) lämnar sitt uppdrag på egen begäran. "Bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet", säger hon.

STOCKHOLM. Hon har varit statsråd sedan valsegern 2006 men tidigt på måndagsmorgonen meddelade Nyamko Sabuni (FP) att hon lämnar regeringen på egen begäran.

– Jag har sedan länge bestämt mig för att inte kandidera till riksdagen i valet 2014, och har därför kommit fram till att jag bör ge en efterträdare tid att komma in i jobbet i god tid före valet, säger hon i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

På en presskonferens berättade hon om beslutet och att hon förstått att hon varit en förebild för många - framför allt kvinnor och personer med invandrarbakgrund.

– Kan jag så kan ni, sa hon.

"Har varit en orädd politiker"

Sabuni var 2006-2010 integrations- och jämställdhetsminister. Efter att Erik Ullenhag tagit över det förstnämnda området har hon varit jämställdhetsminister samt biträdande utbildningsminister.  Folkpartiledaren, utbildningsminister Jan Björklund, beklagar att Sabuni lämnar i förtid.

– Nyamko Sabuni har varit en orädd politiker som vågat säga sitt hjärtas mening, inte minst i de ofta kontroversiella integrationsfrågorna. Hon har gjort tydliga avtryck inom integrations- och jämställdhetspolitiken i Sverige, säger han i pressmeddelandet.

Det blev känt redan i början av 2012 att Sabuni skulle lämna regeringen efter valet 2014, men nu väljer hon alltså att kliva av i förtid.

Reaktionerna på beskedet på Twitter har främst varit av typen "tack för den här tiden":

Men vissa har försökt skoja till det:

Klockan 09.00 håller Björklund och Sabuni presskonferens. Klockan 10.00 presenterar Björklund och statsminister Fredrik Reinfeldt personen som ska ersätta henne. Sabuni lämnar även riksdagen.