Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hägglunds huvudvärk: Utbrett missnöje i partiet

Göran Hägglund har en del att tänka på.
1 av 3

Göran Hägglund har en del att tänka på.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Förra året vann han stort mot utmanaren Mats Odell.
2 av 3

Förra året vann han stort mot utmanaren Mats Odell.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Med ett och ett halvt år kvar till valet är minerna inte lika glada.
3 av 3

Med ett och ett halvt år kvar till valet är minerna inte lika glada.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

Nyheter | 25/01/2013 07:57

Dåliga opinionssiffror kommer på löpande band. Nu får Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund dessutom underkänt av flera partidistrikt.

HELSINGBORG. Underkänt eller knappt godkänt. Det betyget ger hälften av Kristdemokraternas partidistrikt till sin egen partiledare Göran Hägglund. Beskedet är ännu ett problem för honom i takt med att parti i mätning efter mätning hamnar under riksdagsspärren på fyra procent.

En rundringning Svenska Dagbladet gjort till 22 av partiets 26 distrikt visar på ett utbrett missnöje.

– Inget tyder på att jag hade fel när jag pekade på att vi behövde ett nytt ledarskap. Opinionssiffrorna det senaste året talar sitt tydliga språk om Göran Hägglund lyckats bli en bättre partiledare, säger Eva Johnsson, distriktsordförande i Kronobergs län, till tidningen.

"Det är ju bara fånigt"

Ola Björkqvist, ordförande för Gotlandsdistriktet, tycker att partiledaren lyft helt fel frågor.

– Hägglund får inte godkänt när det gäller det utåtriktade sakpolitiska arbetet. Det är för slätstruket och han pratar ju nästan bara om krogmomsen och att apoteken har avreglerats, men det är ju bara fånigt. Och så om barnens uppväxtvillkor och levnadsförhållanden. Det är inte oviktigt, men inget framgångsrecept för oss. Vi måste tillbaka till familjepolitiken, äldrefrågorna, de kristna värderingarna och inte minst miljöfrågorna som vi verkar ha tappat fullständigt, säger han till Svenska Dagbladet.

Stöd från Stockholm: "Mycket i rätt riktning"

Hägglund får dock stöd från Caroline Szyber, ordförande i Stockholms partidistrikt.

– Det finns säkert dem som fortfarande är missnöjda men det har skett mycket under detta år i rätt riktning. Strategidokument och fokusområden för politiken finns på plats. Att det skulle vara så utbrett som SvD påstår känner jag verkligen inte igen, säger hon till Nyheter24 och undrar varför inte hon blivit uppringd i rundringningen.

Förra året försökte riksdagsmannen Mats Odell vinna makten över Hägglund på partiets kongress. Odell fick stöd av flera tunga företrädare men misslyckades till slut.

Under helgen har Kristdemokraterna kommun- och landstingsdagar i Helsingborg då över 1 000 lokala företrädare ska diskutera ämnet "tid för barnen". Hägglund ska även hålla tal.