Maria Arnholm säger att hon aldrig skulle kunna göra en skönhetsoperation.
1 av 2
Maria Arnholm säger att hon aldrig skulle kunna göra en skönhetsoperation. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
När Arnholm presenterades berättade hon att hon kallar sig själv feminist.
2 av 2
När Arnholm presenterades berättade hon att hon kallar sig själv feminist. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Jämställdhetsminister Arnholm om hen, porr och RUT-avdrag

Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm är emot lagstadgad kvotering, skulle aldrig göra en skönhetsoperation och gillar ordet hen. "Jag kommer att försöka använda det."


Maria Arnholm

Maria Arnholm har varit statssekreterare sedan i maj 2012.

Hon har tidigare varit kommunikationsdirektör på Coop och vd på den egna PR-byrån Springtime.

Hon har även arbetat som stabschef under tidigare social- och jämställdhetsminister Bengt Westerberg.

– Parallellt med entreprenörsandan har jag alltid haft ett starkt politiskt engagemang för jämställdhet, säger Arnholm.

STOCKHOLM. För en vecka sedan tog Maria Arnholm över som Sveriges jämställdhetsminister efter att Nyamko Sabuni lämnat sin post på egen begäran.

När Arnholm presenterades berättade hon att hon är feminist, något som hennes företrädare inte var.

Gör ett "feministtest"

I en intervju med programledaren Natalia Kazmierska på P3 Nyheter får Arnholm göra ett "feministtest" där hon ges en chans att berätta var hon står i olika frågor.

– Istället för att säga han eller hon, att kunna säga hen, det tycker jag är en smart grej. Så jag kommer att försöka använda det, säger hon till P3 Nyheter.

Arnholm berättar också att hon är emot en lagstiftning av kvotering i bolagsstyrelser, men att något typ av regelverk kan behövas.

Vill fokusera på löner

På frågan om hon tycker att porr är kvinnoförnedrande eller bara härligt svarar hon att "det kan nog vara både och". Hon säger också att hon aldrig skulle få för sig att göra en skönhetsoperation och att hon inte rakar benen.

Arnholm tycker även att det är bra att RUT-avdraget finns.

– Att städa andra människors hem är ett bra och respektabelt arbete. Jag är glad att RUT-avdraget har gjort det möjligt för fler att göra det och för dem att göra det i den vita sektorn med pensioner och försäkring och allt vad det innebär.

Den feministiska frågan som Arnholm vill ta tag i först handlar om löneskillnader.

– 3,6 miljoner kronor skiljer det mellan vad en genomsnittlig man och vad en genomsnittlig kvinna tjänar på en livsstid. Det är oacceptabelt, säger hon till P3 Nyheter.

/
/
/
Hen
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.