Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1262
reaktioner idag

Jämställdhetsminister Arnholm om hen, porr och RUT-avdrag

Sveriges nya jämställdhetsminister Maria Arnholm är emot lagstadgad kvotering, skulle aldrig göra en skönhetsoperation och gillar ordet hen. "Jag kommer att försöka använda det."

Maria Arnholm säger att hon aldrig skulle kunna göra en skönhetsoperation.

När Arnholm presenterades berättade hon att hon kallar sig själv feminist.

STOCKHOLM. För en vecka sedan tog Maria Arnholm över som Sveriges jämställdhetsminister efter att Nyamko Sabuni lämnat sin post på egen begäran.

När Arnholm presenterades berättade hon att hon är feminist, något som hennes företrädare inte var.

Gör ett "feministtest"

I en intervju med programledaren Natalia Kazmierska på P3 Nyheter får Arnholm göra ett "feministtest" där hon ges en chans att berätta var hon står i olika frågor.

– Istället för att säga han eller hon, att kunna säga hen, det tycker jag är en smart grej. Så jag kommer att försöka använda det, säger hon till P3 Nyheter.

Arnholm berättar också att hon är emot en lagstiftning av kvotering i bolagsstyrelser, men att något typ av regelverk kan behövas.

Vill fokusera på löner

På frågan om hon tycker att porr är kvinnoförnedrande eller bara härligt svarar hon att "det kan nog vara både och". Hon säger också att hon aldrig skulle få för sig att göra en skönhetsoperation och att hon inte rakar benen.

Arnholm tycker även att det är bra att RUT-avdraget finns.

– Att städa andra människors hem är ett bra och respektabelt arbete. Jag är glad att RUT-avdraget har gjort det möjligt för fler att göra det och för dem att göra det i den vita sektorn med pensioner och försäkring och allt vad det innebär.

Den feministiska frågan som Arnholm vill ta tag i först handlar om löneskillnader.

– 3,6 miljoner kronor skiljer det mellan vad en genomsnittlig man och vad en genomsnittlig kvinna tjänar på en livsstid. Det är oacceptabelt, säger hon till P3 Nyheter.

Mer:

Nye ministern fakturerade regeringen 19 miljoner