Onsdag 23 Jun
Stockholm

Almqvists ersättare: "Inte osams med någon"

Hagwall ska ersätta Almqvist.
1 av 5
Hagwall ska ersätta Almqvist. Foto: SCANPIX / Montage
Carina Herrstedt var med och kuppade bort Hagwall från SD-kvinnor.
2 av 5
Carina Herrstedt var med och kuppade bort Hagwall från SD-kvinnor. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Det var Jimmie Åkessons sambo, SD-politikern Louise Erixon, som skickade in ett nytt förslag.
3 av 5
Det var Jimmie Åkessons sambo, SD-politikern Louise Erixon, som skickade in ett nytt förslag. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Almqvist ska skänka bort sitt sista arvode.
4 av 5
Almqvist ska skänka bort sitt sista arvode. Foto: Faksimil Facebook
Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör.
5 av 5
Almqvist, Ekeroth och filmen där de beväpnar sig med järnrör. Foto: SCANPIX / Faksimil Expressen

Anna Hagwall blir ny ledamot för Sverigedemokraterna i riksdagen. Det står klart efter att skandalmannen Erik Almqvist lämnat in sin avsägelse. Nu ska Hagwall samarbeta med den som var med och kuppade bort henne.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Järnrörsskandalen

Det var i november som filmklipp från 2010 visade hur Almqvist, riksdagskollegan Kent Ekeroth och Christian Westling bland annat beväpnat sig med järnrör. Almqvist sa även flera rasistiska saker. Alla tre petades på olika sätt, men Ekeroth sitter kvar i riksdagen.

Almqvists avsägelse har dröjt eftersom partiet slutit ett avtal med honom om att lämna riksdagen. I utbyte ska Almqvists nya företag anlitas av SD-ägda Samtid & Framtid, där han ska arbeta med partiets kommande mediesatsning.

STOCKHOLM. På onsdagen lämnas Erik Almqvist ansökan om avsägelse in till riksdagen - mer än tre månader efter järnrörsskandalen. Hans ersättare är redan på väg till Stockholm.

– Det känns jättebra och spännande. Jag är redo att jobba hårt, säger Anna Hagwall, som snart kliver in på Almqvists plats, till Nyheter24 från ett tåg mot huvudstaden.

Kuppades bort

Men Hagwalls historia inom Sverigedemokraterna har varit brokig. Hon var tidigare andra vice ordförande i partiet samt ordförande för SD-kvinnor. Men inför valet 2010 petades hon ur partistyrelsen och hamnade långt ned på riksdagslistan. När SD-kvinnor bildades 2011 vann Carina Herrstedt posten som ordförande under kuppartade former.

Hagwall, som varit ordförande för kvinnonätverket i SD som föregick SD-kvinnor, var föreslagen till styrelsen men bara några timmar innan mötet kom ett brev där Louise Erixon, SD-politiker och partiledaren Jimmie Åkessons sambo, meddelade att hon hade ett nytt styrelseförslag.

Nu ska Hagwall samarbeta med bland annat Herrstedt i riksdagsarbetet.

– Jag är inte osams med någon i gruppen. Vi har väldigt bra kontakt och jag har redan träffat alla. Vi respekterar varann och att vi har olika åsikter, säger den nyblivna riksdagsledamoten utan att nämna några namn.

Kritiskt internmejl

Både Svenska Dagbladet och Expressen har på senare tid skrivit att Hagwall tidigare kritiserat Sverigedemokraterna för toppstyrning och svågerpolitik. Helt falskt, menar hon.

– Det där är något som skapats av någon tidning. Det ligger ingen verklighet bakom.

I samband med kuppen i SD-kvinnor skrev dock Hagwall så här i ett internt mejl som publicerades av en före detta partikamrat:

"Helt plötsligt var vi precis lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare", skrev hon enligt Expo.

Väl i riksdagen vill Hagwall helst sitta i näringsutskottet och jobba med frågor som rör småföretagares villkor.

Det var på tisdagskvällen som det stod klart att Almqvist lämnar riksdagen.

– Jag vill tacka alla fantastiska partikamrater för de senaste nio åren. Våra vägar skiljs nu åt men de fortsätter i samma riktning. Mot nya framgångar, skrev han på Facebook, och fortsatte:

– Och vad gäller avgångsvederlag och personliga arvoden så är det felaktigt. Sådant existerar inte och min senaste månads arvode kommer jag skänka till Sverigevänliga projekt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela