Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.
1 av 2
Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet.
2 av 2
Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet. - Foto: Sverigedemokraterna / Scanpix

Uteslutningshotade Patrik Ehn får stöd av förre SD-partiledaren

SD-toppen Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur Sverigedemokraterna på grund av "ideologiskt avvikande åsikter". Nu får han stöd av förre SD-partiledaren Mikael Jansson.


Medlemsutskottet till Ehn

"Du ska ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär i samband med att du redogjorde för din ideologiska grundsyn - som du sammanfattade med begreppet 'De fyra elementen'. Samma begrepp och tavla illustrerades för övrigt även i det senaste numret av SD-Göteborgs lokala medlemsbulletin."

"Det har även kommit MU tillkänna att du haft problem med den "etniska sammansättningen", att du hyllat Lars Emanuelsson (tidigare partiorgansatör för Sverigedemokraterna red.anm.), att du hyllat A Handbook of Traditional Living (boken ges ut av det antisemitiska förlaget Arktos, red anm), att du länkat till motpol (antisemitisk blogg, red.anm) och att du beskriver rörelser som NPD (tyskt högerextremt parti, red.anm.),BNP (engelskt högerextremt parti, red.anm) och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda", skriver medlemsutskottet.

GÖTEBORG. Under tisdagen rapporterade Nyheter24 om att SD-politikern Patrik Ehn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen, riskerar uteslutning ur partiet. "Ideologiskt avvikande åsikter" var förklaringen till partiets besked.

– Han har varit ganska provokativ. Det har varit svårt att undgå, sa en källa inom SD till Nyheter24.

Nyheten slog ned som en bomb inom partiet och SD Borås ordförande Patric Silfverklinga uttryckte sin oro på nätet.

"Vad händer i vårt parti?????", skrev han på Facebook.

"En blixt från klar himmel"

Nu får SD-toppen Patrik Ehn stöd av Mikael Jansson som tidigare var partiledare för Sverigedemokraterna. Jansson, som är riksdagsledamot, hoppas att ärendet avskrivs.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes över huvud taget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, säger Mikael Jansson till Sveriges Radio.

Patrik Ehn har länge varit en av Janssons närmaste män inom Göteborgsdistriktet. Sedan Jansson avsattes som partiledare år 2005 och ersattes av Jimmie Åkesson har flera av Janssons vänner inom partiet uteslutits. Det har skapat flera diskussioner om en stor spricka inom partiet.

Räknas till det så kallade "bunkergänget"

Uteslutningshotet mot Ehn kan ses som en del i sprickan inom partiet. Nyheter24 har flera gånger tidigare skrivit om den så kallade falangstriden.

Ehn räknas till det så kallade "bunkergänget", de som står för en mer nationalistisk politik än partiledaren Jimmie Åkessons socialkonservatism. Falangen består även av riksdagsmannen och tidigare partiledaren Mikael Jansson, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och riksdagsledamoten David Lång.

Ehn är inte orolig

Patrik Ehn berättar att han senast på fredag tänker bemöta partiets anklagelser.

– Jag har fått frågor om min ideologiska hemvist, men alla som känner mig och arbetar med mig vet att min politiska och ideologiska hemvist är densamma som partiets, säger Patrik Ehn till Sveriges Radio, och fortsätter:

– Jag kommer att svara på frågorna. Efter det så är det väl ur världen. Jag är inte orolig över hur det ska gå.

Ehns politiska sekreterare Daniel Rondslätt riskerar även han uteslutning.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

L: Inför maxtak i skolan

Så gör du hitlåtar med AI – enkelt och helt gratis

Udio är ett nytt AI-verktyg som kan skapa realistiska låtar. Här är allt du behöver veta om Udio och hur du använder det för att skapa din egen AI-musik.

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys. – Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.

Polisen i Örebro rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Rv 50 Lillån i Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

FN: Israel hindrar 7 oktober-offer från att prata

Israel hindrar FN:s utredare från att prata med vittnen och offer från 7 oktober-attacken. Det uppger FN:s tidigare chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, som leder en utredning om angreppet.

Hizbollah: Skickat drönare mot Israel

Den Irantrogna shiamilisen Hizbollah i Libanon tar på sig en drönarattack mot Israel på tisdagen.