Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uteslutningshotade Patrik Ehn får stöd av förre SD-partiledaren

Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.
1 av 2

Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.

SCANPIX SWEDEN

Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet.
2 av 2

Sverigedemokraten Patrik Ehn riskerar uteslutning ur partiet.

Sverigedemokraterna / Scanpix

Nyheter | 06/03/2013 18:15

SD-toppen Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur Sverigedemokraterna på grund av "ideologiskt avvikande åsikter". Nu får han stöd av förre SD-partiledaren Mikael Jansson.

GÖTEBORG. Under tisdagen rapporterade Nyheter24 om att SD-politikern Patrik Ehn, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen, riskerar uteslutning ur partiet. "Ideologiskt avvikande åsikter" var förklaringen till partiets besked.

– Han har varit ganska provokativ. Det har varit svårt att undgå, sa en källa inom SD till Nyheter24.

Nyheten slog ned som en bomb inom partiet och SD Borås ordförande Patric Silfverklinga uttryckte sin oro på nätet.

"Vad händer i vårt parti?????", skrev han på Facebook.

"En blixt från klar himmel"

Nu får SD-toppen Patrik Ehn stöd av Mikael Jansson som tidigare var partiledare för Sverigedemokraterna. Jansson, som är riksdagsledamot, hoppas att ärendet avskrivs.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes över huvud taget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, säger Mikael Jansson till Sveriges Radio.

Patrik Ehn har länge varit en av Janssons närmaste män inom Göteborgsdistriktet. Sedan Jansson avsattes som partiledare år 2005 och ersattes av Jimmie Åkesson har flera av Janssons vänner inom partiet uteslutits. Det har skapat flera diskussioner om en stor spricka inom partiet.

Räknas till det så kallade "bunkergänget"

Uteslutningshotet mot Ehn kan ses som en del i sprickan inom partiet. Nyheter24 har flera gånger tidigare skrivit om den så kallade falangstriden.

Ehn räknas till det så kallade "bunkergänget", de som står för en mer nationalistisk politik än partiledaren Jimmie Åkessons socialkonservatism. Falangen består även av riksdagsmannen och tidigare partiledaren Mikael Jansson, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och riksdagsledamoten David Lång.

Ehn är inte orolig

Patrik Ehn berättar att han senast på fredag tänker bemöta partiets anklagelser.

– Jag har fått frågor om min ideologiska hemvist, men alla som känner mig och arbetar med mig vet att min politiska och ideologiska hemvist är densamma som partiets, säger Patrik Ehn till Sveriges Radio, och fortsätter:

– Jag kommer att svara på frågorna. Efter det så är det väl ur världen. Jag är inte orolig över hur det ska gå.

Ehns politiska sekreterare Daniel Rondslätt riskerar även han uteslutning.