Torsdag 2 Dec
Stockholm

"Jag och Åsa stod på scen tillsammans"

Staffan Rislund Törner (bilden) och Stefan Norrthon minns tillbaka.
1 av 9
Staffan Rislund Törner (bilden) och Stefan Norrthon minns tillbaka. Foto: Södra Latins gymnasium / SCANPIX / Privat
Åsa Romson tillsammans med borgarråden Annika Billström (S) och Margaretha Olofsson (V). Romson var gruppledare för MP i Stockholm 2004-2006.
2 av 9
Åsa Romson tillsammans med borgarråden Annika Billström (S) och Margaretha Olofsson (V). Romson var gruppledare för MP i Stockholm 2004-2006. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Romson på valvaka 2006.
3 av 9
Romson på valvaka 2006. Foto: Ingvar Karmhed / SCANPIX
Här med utmanaren Mikaela Valtersson under kongressen 2011.
4 av 9
Här med utmanaren Mikaela Valtersson under kongressen 2011. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Almedalstal 2012.
5 av 9
Almedalstal 2012. Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
RFSL-demonstration.
6 av 9
RFSL-demonstration. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Glada miner efter att Romson blev vald till språkrör tillsammans med Gustav Fridolin.
7 av 9
Glada miner efter att Romson blev vald till språkrör tillsammans med Gustav Fridolin. Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Olle Sarri nu och då.
8 av 9
Olle Sarri nu och då. Foto: SCANPIX / Södra Latins gymnasium
Jonas Karlsson nu och då.
9 av 9
Jonas Karlsson nu och då. Foto: SCANPIX / Södra Latins gymnasium

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är inte den enda i gymnasieklassen som blivit en känd person. Här berättar två av klasskamraterna om tiden på teaterklassen på Södra Latin i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åsa Romson

Född: 22 mars 1972.

Gymnasieutbildning: Södra Latins gymnasium, tvåårig estetisk-praktisk linje.

Blev 1993 ledamot i ungdomsförbundet Grön ungdoms styrelse. Invald i Stockholms kommunfullmäktige 2002, där hon satt till 2010. Under 2004-2006 som gruppledare. Var en av de drivande bakom försöket med trängselskatt i Stockholm. Invald i riksdagen 2006, blev språkrör 2011.

Har även disputerat i miljörätt vid Stockholms universitet (2012). Blev därmed den förste partiledaren på 40 år med doktorsexamen.

Partiledarnas klasskamrater

Om dagarna är de vältaliga, stiligt klädda och ledare för Sveriges riksdagspartier. 

Men hur var partiledarna när de var helt vanliga gymnasieelever? 

Nyheter24 blickar tillbaka på skoltiden tillsammans med deras klasskompisar.

Tidigare delar:

Stefan Löfven
Jan Björklund
Gustav Fridolin
Fredrik Reinfeldt
Göran Hägglund
Jonas Sjöstedt
Jimmie Åkesson

STOCKHOLM. En klass fylld av framtida kändisar. Så skulle man kunna beskriva teaterklassen anno 1990 på Södra Latins gymnasium på Södermalm i Stockholm. Där gick flera numera rikskända skådespelare - och så Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Vi stod på scen tillsammans i tre olika föreställningar. Det var jätteseriösa grejer när man var 16, Jean-Paul Sartre bland annat, säger klasskamraten Staffan Rislund Törner till Nyheter24 när han minns tillbaka.

Innan Romson blev språkrör för Miljöpartiet 2011 var hon dock betydligt mindre igenkänd än två av sina klasskamrater. Bland bänkgrannarna återfanns nämligen skådespelarna Jonas Karlsson ("Hans och hennes", "Miffo") och Olle Sarri ("Tillsammans", "Apan").

"Gick upp ett ljus när hon blev gruppledare"

För klasskamraterna innebar hennes nya roll därför en axelryckning, om än en trevlig sådan.

– Det är rätt många som gått och blivit offentliga personer, så hon var ytterligare en, säger Rislund Törner, som i dag jobbar som psykolog.

Det blev alltså mycket skådespelande. Romson var själv med och styrde i flera av uppsättningarna och något politiskt engagemang fanns inte på kartan. I alla fall inte så tydligt.

– Jag kände inte alls till hennes politiska engagemang. Det var först när jag såg att hon blivit gruppledare i Stockholm som det gick upp ett ljus, berättar klasskompisen Stefan Norrthon för Nyheter24.

Religionen utmärkte henne

I efterhand har han tänkt på att Romson faktiskt visade upp ett stort intresse för både samhälle och miljö, även på den tiden.

– Hon var nyfiken och intresserad, även när det gäller teater - där det passar perfekt. Nu blev det inte teater för henne, men det kanske inte är för sent, säger Norrthon, som studerar i Stockholm.

Kanske var det just intresset som ledde till att hon fick 4,4 i betygssnitt. Men hon hade också något annat som utmärkte henne från många andra i klassen.

– Hon var kristen minns jag, det var en grej. Det var ganska ovanligt i klassen, och hon var öppen med det, säger Rislund Törner.

"Bättre än om hon varit ledare för Moderaterna eller SD"

Fastän de inte träffat sin gamla klasskamrat på mycket länge tycker de att det är roligt att en gammal klasskompis lyckats ta sig långt även inom politiken.

– Det känns kul, säger Norrthon.

Det hade också kunnat vara för "värre" partier menar Rislund Törner.

– Det känns bättre att hon är ledare för Miljöpartiet än för till exempel Moderaterna eller Sverigedemokraterna, säger han.

Romson själv är just nu föräldraledig, men skickar ändå en hälsning till dagens gymnasieelever:

– Att gå teaterlinjen på gymnasiet var väldigt utvecklande och jag har haft nytta av det på många sätt. Brinner man för något tycker jag man ska välja en linje som ger en utlopp också för ens intresse, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela