Patrik Ehn kommer att uteslutas på måndagens partistyrelsemöte.
1 av 9
Patrik Ehn kommer att uteslutas på måndagens partistyrelsemöte. - Foto: Scanpix
Före detta partiledaren Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar.
2 av 9
Före detta partiledaren Mikael Jansson vill att Patrik Ehn får vara kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
3 av 9
"Bunkergänget": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
4 av 9
"De fyras gäng": Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
Daniel Rondslätt kommer också att uteslutas.
5 av 9
Daniel Rondslätt kommer också att uteslutas. - Foto: Västra Götalands region / SCANPIX
"Partistyrelsen kommer att behandla flera personärenden på måndag. I övrigt vill vi inte uttala oss angående personärenden som ej är färdigbehandlade.", säger Martin Kinnunen presschef för Sverigedemokraterna.
6 av 9
"Partistyrelsen kommer att behandla flera personärenden på måndag. I övrigt vill vi inte uttala oss angående personärenden som ej är färdigbehandlade.", säger Martin Kinnunen presschef för Sverigedemokraterna. - Foto: SCANPIX SWEDEN
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet.
7 av 9
SDU-ledaren Gustav Kasselstrand fick sparken från sin tjänst på Sverigedemokraternas kansli där han arbetade som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet. - Foto: Lars Pehrson
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli.
8 av 9
Jimmie Åkesson har nu sparkat både SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande William Hahne från sina tjänster på Sverigedemokraternas riksdagskansli. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken.  Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland.
9 av 9
Detta efter debattartikeln där han kritiserade Jimmie Åkesson för att han gett Erik Almqvist sparken. Men Kasselstrand fick snabbt ett nytt jobb. Nyheter24 har tidigare avslöjat att det är hos Alpcot Agro AB - ett jordbruksbolag som har sin verksamhet främst i Ukraina och Ryssland. - Foto: SCANPIX / Faksimil

Patrik Ehn utesluts ur Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas Patrik Ehn kommer att uteslutas. Det kan Nyheter24 avslöja efter att ha delgivits medlemsutskottets yttrande inför måndagens extrainsatta partistyrelsemöte.


Medlemsutskottet till Ehn

"Du ska ha lyft fram Hitlers favoritkonstnär i samband med att du redogjorde för din ideologiska grundsyn - som du sammanfattade med begreppet 'De fyra elementen'. Samma begrepp och tavla illustrerades för övrigt även i det senaste numret av SD-Göteborgs lokala medlemsbulletin."

"Det har även kommit MU tillkänna att du haft problem med den "etniska sammansättningen", att du hyllat Lars Emanuelsson (tidigare partiorgansatör för Sverigedemokraterna red.anm.), att du hyllat A Handbook of Traditional Living (boken ges ut av det antisemitiska förlaget Arktos, red anm), att du länkat till motpol (antisemitisk blogg, red.anm) och att du beskriver rörelser som NPD (tyskt högerextremt parti, red.anm.),BNP (engelskt högerextremt parti, red.anm) och andra rörelser i en förhållandevis positiv anda", skriver medlemsutskottet.

Fick stöd av förre SD-partiledaren

SD-toppen Patrik Ehn kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna på grund av "ideologiskt avvikande åsikter". Tidigare har han fått han stöd av förre SD-partiledaren Mikael Jansson.

– Vi var överraskade över att de här frågorna ställdes över huvud taget. Det var en blixt från klar himmel. Men vi är optimistiska om framtiden, sa Mikael Jansson till Sveriges Radio. 

Sverigedemokraternas medlemsutskott har i en skrivelse till partistyrelsens rekommenderat att utesluta SD:s tyngsta politiker i Västra Götaland Patrik Ehn, samt hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt.

Det kan Nyheter24 avslöja efter att ha exklusivt delgivits medlemsutskottets yttrande angående Patrik Ehn, som i dag sitter som gruppledare för Västra götalands regionfullmäktige, och kommunpolitiker i Göteborg och medlem i partiets valberedning. Enligt en SD-källa utgör nästan 100 sidor Patrik Ehns uteslutningsärende. 

– Ärendet är ytterst känsligt och många är rädda. Det snackas rejält nu inför mötet, säger en SD-källa till Nyheter24. 

Inför mötet, som kommer äga rum på måndagen den 18 mars, har Nyheter24 pratat med flera tunga SD-källor som menar att beslutet är sanktionerat av bland annat partiledaren Jimmie Åkesson samt hans närmaste inom de fyras gäng. Den mest drivande bakom uteslutningen ska vara Mattias Karlsson som internt ses som "chefsideologen". 

Tio personer ska uteslutas

Nyheter24 kan också avslöja att det är totalt tio personer som det tunga medlemsutskottet rekommenderar partistyrelsen att utesluta. Enligt uppgifter ska ytterligare två SD-medlemmar komma undan med en varning.

– Partistyrelsen kommer att behandla flera personärenden på måndag. I övrigt vill vi inte uttala oss angående personärenden som ej är färdigbehandlade, säger Martin Kinnunen, presschef för Sverigedemokrater, till Nyheter24. 

Uteslutningen av Patrik Ehn ses internt som en nödvändighet för att ta ytterligare ett steg i den plan Jimmie Åkesson dragit upp för partiet. Sedan tidigare har man gjort det klart att målet inför valet 2014 är att bli riksdagens tredje största parti. Men Jimmie Åkessons nöjer sig inte med det. Han har nämligen en ambition och en tro på att partiet kan bli ett statsbärande 30-procentsparti. 

Det avslöjade han för snart ett och ett halvt år sedan under sitt tal på landsdagarna i Göteborg i november 2011.

– Det är inget nytt att partiledningen jobbar stenhårt på att ändra hela partiet i grunden. Man vill komma bort från rättshaverister och folk med tveksamma värderingar, säger en annan SD-källa. 

Uteslutningen av Ehn - början på storstädning

Med ambitionen att bli ett 30-priocentparti är uteslutningen av Patrik Ehn väldigt logisk. Den så kallade "Nolltoleransen" som Jimmie Åkesson lanserade hösten 2012 var startskottet på storstädningen som partiet genomgår. 

Patrik Ehn tillhör nämligen den så kallade "Bunkerfalangen" och förespråkar en mer nationalistisk politik. Till skillnad från socialkonservatismen som Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson lanserade inför lansdagarna och där man sedan även röstade igenom formuleringen: "Ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn". 

Ärendet mot Patrik Ehn skiljer sig markant från hur det vanligtvis går till när en SD-politiker är föremål för utredning. Förutom att handläggningstiden har varit extremt kort ska anmälan mot Patrik Ehn lämnats in osignerad. Något som är unikt menar en annan SD-källa.

– Frågan är om detta egentligen följer stadgarna?

När Nyheter24 får tag på tidigare partiledaren Mikael Jansson är han mycket fåordig. Han vill heller inte svara på om det bryter mot stadgarna att lämna in en anmälan osignerad.

– Jag har ingen kommentar på det. Vi får bryta här, säger Mikael Jansson till Nyheter24. 

Hur ser du på medlemsutskottets rekommendation?

– Jag har ingen kommentar på det. 

Patrik Ehns politiske sekreterare Daniel Rondslätt tycker att de nya uppgifterna om uteslutning är "konstiga" och menar att medlemsutskottet är svepande och oprecis. 

– Jag är förvånad faktiskt. Jag har begärt konkretisering och inte fått något och är det så att man redan skickat ut det här så är det konstigt, säger Daniel Rondslätt till Nyheter24. 

Hur ser du på att anmälan lämnats in osignerat?

– Också konstigt. Allting är konstigt.

Hur känns det rent personligt det här?

– Det känns inte speciellt märkvärdigt, jag är ändå 39 år. Det kanske hade varit värre om jag var 19. 

Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ordförande Gustav Kasselstrand visar nu också sitt stöd för Patrik Ehn på Twitter. Som Nyheter24 tidigare rapporterat om tillhör han tillsammans med Patrik Ehn "Bunkerfalangen". Patrick Ehn har även kallats för hans mentor.


Så här twittrade William Hahne, vice ordförande för SDU, efter beskedet:


Nyheter24 har utan framgång sökt Patrik Ehn för en kommentar.

/
/
/
Senaste nytt

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

Schweiz folkomröstar om pensioner

På söndag går Schweiz till valurnorna för att rösta om hur man ska trygga levnadsstandarden för landets åldrande befolkning.

RAF-pensionärer jagas i Berlin

En stor polisinsats pågår i Tysklands huvudstad Berlin under söndagsmorgonen, rapporterar flera tyska medier.

Polisen rapporterar om olovlig körning, Överkalix

"Överkalix, bilist kontrollerad av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Butikschefens vädjan: Tänk på det här när du köper mjölk på Ica

1 timme sedan
Brukar du köpa mjölk på Ica? Då finns det antagligen ett vanligt misstag du och många andra svenskar råkat göra.

Lastfartyg sjönk i Röda havet – "miljörisk"

1 timme sedan
Lastfartyget Rubymar – som sent i fredags sjönk i Röda havet – utgör en miljörisk, varnar USA:s militär.