Stockholm

Kommer Beatrice Ask byta skinn?

Brevet till Ask.
1 av 4
Brevet till Ask. Foto: Faksimil DN.se / SCANPIX / Montage
Justitieministern har fått hård kritik för Reva-projektet.
2 av 4
Justitieministern har fått hård kritik för Reva-projektet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Khemiris text har delats över 16 000 gånger och det bara ökar.
3 av 4
Khemiris text har delats över 16 000 gånger och det bara ökar. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Anna Brolin, Peter Sunde, David Batra och Helle Klein är tillhör de som hyllat Khemiris text på Twitter.
4 av 4
Anna Brolin, Peter Sunde, David Batra och Helle Klein är tillhör de som hyllat Khemiris text på Twitter. Foto: SCANPIX / Montage

Författaren Jonas Hassen Khemiris text har redan delats av tiotusentals. Frågan nu är om han får något svar från justitieministern Beatrice Ask.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Reva

"Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete" - Reva - är ett arbete hos polisen som egentligen började 2009. Men på senare tid har myndigheten fått order om att avvisa fler papperslösa. Arbetet har utformats av Migrationsverket på regeringens uppmaning. Syftet är att kunna ta emot fler flyktingar som en följd av de ökade avvisningarna.

Projektet har fått utstå hård kritik, bland annat för att bestå av rasprofilering när polisen i exempelvis Stockholms tunnelbana kontrollerat de med ett visst utseende. I helgen var det stora demonstrationer mot Reva i de större svenska städerna. I fredags meddelade gränspolisen i Stockholm att de slutar kontrollera i tunnelbanan - men de utgör endast knappa hälften av de kontroller som görs.

STOCKHOLM. "Bästa Beatrice Ask". Så lyder rubriken på den absolut mest spridda texten på sociala medier på onsdagen. Författaren Jonas Hassen Khemiris öppna brev till justitieministern är en berättelse om hans uppväxt och ett inlägg i debatten om Reva - polisens jakt på papperslösa.

"Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igen. Vi bara gör det", skriver han i Dagens Nyheter.

Men det verkar inte finnas så stor anledning att hoppas på ett svar.

– Jag har inte träffat "chefen" än men som det ser ut nu är det inget som är på gång, säger Per Carléus, Asks pressekreterare, till Nyheter24.

Generellt sett, kan Jonas förvänta sig ett svar, även om det bara är skickat till honom?

– Det vågar jag inte svara på.

Enligt Carléus har flera medier redan kontaktat honom med förfrågningar till justitieministern.

Khemiri skriver med anledning av den senaste tidens diskussioner och det svar Ask gav om Reva i förra veckan.

– Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Det finns tidigare dömda som uppfattar att de alltid är ifrågasatta, fast det syns ju inte på någon att man har begått ett brott, sa hon till Sveriges Radio då.

"Intressant ordval: 'tidigare dömda'. För det är precis det vi är. Alla vi som är skyldiga tills motsatsen har bevisats. När blir en personlig upplevelse en rasistisk struktur? När blir den diskriminering, förtryck, våld? Och hur kan ett ”helhetsperspektiv” utesluta en stor del av medborgarnas personliga upplevelser? Vilka upplevelser räknas?", skriver författaren i brevet.

Texten har vid lunchtid på onsdagen delats över 16 000 gånger på Facebook, en siffra som ökar för varje minut som går. Och på Twitter hyllas den av de flesta:

Efter att artikeln fått genomslag har hashtaggen #BästaBeatrice startats på Twitter. Där berättar personer om upplevelser som liknar de Khemiri skriver om. Här är några exempel:

Nyheter24 har varit i kontakt med Khemiri som dock inte velat ge några kommentarer kring reaktionerna på texten.

Uppdatering 15.02:

Det kan komma att bli ett möte mellan Ask och Khemiri i torsdagens "Gomorron Sverige" i SVT.

– Jag vet att SVT har jobbat för att få dit Jonas Hassen Khemiri, så Beatrice Ask hoppas att få prata med honom där. Hon vill svara face to face, säger Claréus till Dagens Media.

Ask tycker att texten är "tänkvärd", enligt pressekreteraren.

– Den lyfter många viktiga frågor om bland annat bemötande, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.