Onsdag 21 Apr
Stockholm

Carl Bildt läckte hemliga dokument till USA

1 av 2
– Det här är så oskyldigt man kan tänka sig, menar Carl Bildt.
2 av 2
– Det här är så oskyldigt man kan tänka sig, menar Carl Bildt. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Hemliga diplomatrapporter avslöjar hur utrikesminister Carl Bildt lämnade information om slutna regerings­överläggningar till USA.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skandalernas man

Nyheter24 har tidigare listat Carl Bildts alla skandaler. 

Läs mer om de här.

– Det här är så oskyldigt man kan tänka sig.  

Så kommenterar Carl Bildt Aftonbladets uppgifter om att han ska ha läckt hemliga dokument till USA. 

Året är 1976 och Carl Bildt, 27 år, är dåvarande moderatledaren Gösta Bohmans assistent och blivande svärson. I möten med USA:s utsände Ronald E Woods ska Carl Bildt bland annat berättat om hur berättat hur partierna resonerade kring kärnkraftsfrågan och hur de skulle hantera en folkomröstning. Men också hur en kommande trepartikoalition skulle se ut.

Det är hemliga diplomatrapporter, som har läckts via Wikileaks, som avslöjar hur Carl Bildt lämnade över handlingarna i förtroende som en ”källa nära förhandlingarna”. Redan 2012 kom uppgifter om att Wikileaks hotade att läcka den de hittills okända rapporterna.

Dokumenten nådde sedan USA:s regering långt före svenska folket. De skickades även över till den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Men när Aftonbladet konfronterar Carl Bildt med uppgifterna om att han berättat om slutna förhandlingar kommer han först inte ihåg vad han gjort.  

– Ingen aning, säger Carl Bildt till Aftonbladet.

"Allt vi sa var hemligt"

Men att Carl Bildts agerande ska vara "så oskyldigt man kan tänka sig" håller inte alla med om. Nu får han hård kritik av flera som var med på samma möte.

– Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier. Vi var väldigt noggranna att saker och ting inte skulle komma ut. Hade jag fått reda på att Bildt gick och babblade, då hade jag blivit väldigt irriterad, säger Per Ahlmark före detta partiledare för Folkpartiet, till Aftonbladet.

Centerpartiets dåvarande partiledare Torbjörn Fälldin ser också allvarligt på Carl Bildts agerande.  

– Det är en princip som är viktig. Har man kommit överens på tu man hand eller i en större krets att tills vidare så ska det vi avhandlar inte komma ut till offentligheten, då gäller det. Och då gäller det för alla, till Aftonbladet.

Aftonbladet: Vad säger du då om Bildts agerande?

– Som jag sa: Har man kommit överens om att det här för vi inte ut i offentligheten, då gäller det. Det är alldeles detsamma vem som bryter löftet. Då gäller det, säger Fälldin till Aftonbladet 

Efter att artikeln publicerats har Carl Bildt gått till attack mot Aftonbladet i ett blogginlägg. Han anklagar tidningen för att göra en höna av en fjäder och för att ha gjort felaktiga översättningar. Inlägget avslutas på följande sätt:

"Ibland talas det om så kallad avslöjande journalistik. Ibland avslöjar den sig själv."

Kommentera
Kopiera länk
Dela