Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är Åkessons flört med Billström

1 av 3
Abir Al-Sahlani (C) och Caroline Szyber (KD).
2 av 3
Abir Al-Sahlani (C) och Caroline Szyber (KD). Foto: Riksdagen
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna.
3 av 3
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

UPPDATERAD. "De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda". Så sa migrationsminister Tobias Billström om personer som hjälper papperslösa att hålla sig gömda. Nu försvaras han av Sverigedemokraterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gick emot regeringen - tog tillbaka allt

I intervjun med Dagens Nyheter gick Billström även ut med att han ser problem i att ge papperslösa rätt till gymnasieutbildning. Detta trots att regeringen redan genomfört en sådan lagändring. På flera frågor gick han emot sin egen regerings politik. Efter intervjun hörde pressekreteraren Linda Norberg av sig:

– Han sa fel. Även ministrar gör fel ibland. Tobias Billström har inget problem med att gymnasiet finns med i den nya lagtexten, säger hon till DN.

SVERIGE. På måndagsförmiddagen har såväl oppositionspolitiker som alliansföreträdare gått till attack mot migrationsministern Tobias Billström (M). Anledningen är en intervju i Dagens Nyheter där han säger följande på tal om personer som hjälper papperslösa att hålla sig gömda från polisen:

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.

Nu både försvaras och hyllas han av sverigedemokrater.

– Jag skulle gissa att vad ministern försöker få fram är att i fotspåren av den illegala invandringen så växer ett parallellsamhälle fram, säger partiledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

"Är vettig ibland"

På Twitter har riksdagsledamoten Kent Ekeroth gått ut och hyllat Billström:

I februari gick Åkesson och partisekreteraren Björn Söder ut på Aftonbladets debattsida med en artikel med rubriken "Du är välkommen till SD, Billström". Samma jargong finns hos partiledaren på måndagen:

– På punkt efter punkt tvingas han företräda en politik som han uppenbarligen inte tror på. Han säger att han vill se över "volymerna" av invandringen till Sverige. Han har gjort klart att även negativa beslut i asylärenden verkställas i högre utsträckning. Samtidigt företräder han en regering vars beslut går i motsatt riktning, säger Åkesson i pressmeddelandet.

M-politiker: "Jag skäms så jag kräks"

Bland de egna leden får dock ministern utstå stenhård kritik. Företrädare för de andra allianspartierna har rasat mot hans uttalanden på Twitter:

Caroline Szyber (KD): "Vad är detta för människosyn?"

Abir Al-Sahlani (C): "Tack för tips!"

Även inom Moderaterna pyr missnöjet. En av de som tar starkast avstånd från sin minister är Oliver Rosengren (M), kommunpolitiker i Växjö:

Uppdaterat 12.12:

Efter förmiddagens kritik tar Billström avstånd från sina uttalanden om de som gömmer papperslösa.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, säger han till TT och fortsätter:

– Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna.

Även inom regeringen verkar missnöjet med Billströms uttalande ha förekommit. Så här twittrar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) efter migrationsministerns ursäkt:

Kommentera
Kopiera länk
Dela