Hanif Bali sågar sin minister.
1 av 4
Hanif Bali sågar sin minister. - Foto: SCANPIX / Montage
Sverigedemokraterna flörtade med och hyllade Billström efter uttalandena.
2 av 4
Sverigedemokraterna flörtade med och hyllade Billström efter uttalandena. - Foto: SCANPIX / Montage
Abir Al-Sahlani (C) och Caroline Szyber (KD).
3 av 4
Abir Al-Sahlani (C) och Caroline Szyber (KD). - Foto: Riksdagen
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna.
4 av 4
Björn Söder och Jimmie Åkesson har tidigare hävdat att Billström skulle passa bra in i Sverigedemokraterna. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

M-ledamot sågar Billström: "Det väcker anstöt"

Många har reagerat mot migrationsministerns uttalanden om "blonda och blåögda". Nu sågas Tobias Billström av en av sina partikollegor, riksdagsledamoten Hanif Bali (M): "Det är direkt olämpligt och opassande att dela in människor i hud och ögonfärg".


"Typexempel på rasism"

Retorikexperten Jan Lindqvist Grinde, lektor i retorisk argumentation vid Uppsala universitet, menar att Billströms uttalanden visar tydliga tecken på rasism.

– Antingen förstår inte Tobias Billström att det här är rasism – och det är något i så fall man måste berätta. Eller så förstår Tobias Billström att det är rasism. Det finns bara de alternativen, säger han till Aftonbladet och fortsätter senare:

– Men detta är ett rasistiskt påstående. Punkt slut. Det går att titta på en definition av rasism och se att detta är det. Man behöver inte ens sträcka sig till en omskrivning av rasism. Det här är ett typexempel.

STOCKHOLM. "Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda".

Så sa migrationsminister Tobias Billström om personer som gömmer papperslösa, i en omtalad intervju med Dagens Nyheter som publicerades på måndagen. Efter det har han fått kraftig kritik från allianskollegor, opposition och sedan gått ut och bett om ursäkt.

Nu kommer ytterligare intern kritik - från riksdagsledamoten Hanif Bali (M), ledamot i arbetsmarknadsutskottet med särskilt ansvar för integrationsfrågor.

– Det är direkt olämpligt och opassande att dela in människor i hud och ögonfärg. Förutom att det väcker anstöt hos allmänheten så är det totalt inkompatibelt med moderaternas idéer, säger han till Nyheter24.

Bali tycker det är bra att ministern bad om ursäkt, men tillägger:

– Det är synd att de orden sades från första början.

"Mindre betydelse på valdagen"

Riksdagsledamoten har själv varit i blåsväder flera gånger för kontroversiella uttalanden. Han tror inte att Billström behöver ha menat något illa med det han sa.

– Jag kan av egen erfarenhet säga att man ibland utrycker sig klumpigt utan att ha några illasinnade motiv. Jag hoppas att detsamma gäller Billström, säger Bali.

Han tror dock inte att migrationsministerns senaste uttalande, och det tidigare om att "minska volymerna" kommer att skada partiet.

– Jag anser att den viktigaste och enda utvärderingen görs på valdagen och där har nog detta olyckliga ordval mindre betydelse, säger Bali.

Reinfeldt: Bra med ursäkt

Efter måndagsförmiddagens kritik gick Billström ut och bad om ursäkt i en intervju med TT.

– Jag vill be om ursäkt för det som står i dagens DN. Jag förstår att folk blir provocerade av denna formulering, sa han då.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelade till TT via sin pressekreterare att det är bra att Billström bett om ursäkt.

Billström har även fått kritik från flera tunga politiker inom alliansen. Folkpartiledaren Jan Björklund säger till TT att uttalanden inte underlättar migrationssamarbetet inom regeringen och Miljöpartiet.

"Kräks över Billström"

Företrädare för de andra allianspartierna har rasat mot hans uttalanden på Twitter:

Caroline Szyber (KD): "Vad är detta för människosyn?"

Abir Al-Sahlani (C): "Tack för tips!"

Även inom Moderaterna pyr missnöjet. En av de som tar starkast avstånd från sin minister är Oliver Rosengren (M), kommunpolitiker i Växjö:

Sverigedemokraterna har däremot både flörtat med och hyllat Billström. Så här twittrade skandalmannen Kent Ekeroth, riksdagsledamot:

Löfven: "Kommer aldrig tolerera att människor behandlas olika"

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har gått hårt åt Billström och Moderaterna efter intervjun. Så här skriver han på sin Facebooksida:


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev