Gudrun Schyman ger sig in i Feministiskt Initiativ igen.
Gudrun Schyman ger sig in i Feministiskt Initiativ igen. - Foto: Scanpix

Gudrun Schyman gör comeback: "Kvinnohat och rasism hänger ihop"

Gudrun Schyman ger sig in i Feministiskt initiativ – igen. "Vi har ju sett hur det bubblar. Både kvinnohat och rasism och det hänger ju ihop", säger Schyman.


Schyman lämnar lokalpolitiken

Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet mellan 1993-2003. 2005 klev hon in som talesperson i Feministiskt Initiativ men 2011 valde hon att satsa på lokalpolitik i Simrishamn.

Nu gör dock Schyman comeback för Feministiskt Initiativ.

SVERIGE. Feministiskt initiativ kommer att ställa upp i såväl EU-valet som riksdagsvalet nästa år. Något som beslutades på partiets pågående kongress i Göteborg.

Under kongressen valdes dessutom nya talespersoner.

Bland namen finns bland annat – Gudrun Schyman, grundaren av Feministiskt initiativ, men som avgick 2011 och nu gör comeback.

Utöver Schymn har partiet även valt Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson.

– Jag är oerhört taggad och glad att få förtroende som talesperson igen. Utan pengar men med ett stort engagemang ska vi ut i valrörelsen och utmana de andra partierna med en politik som på allvar utgår från kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter. Jämställda löner, öppna gränser och en helt ny kulturpolitik är exempel på det, säger Gudrun Schyman i ett pressmeddelande.

Välkomnas av Löfven

Schyman säger att hon är trött på den växande rasismen i samhället.

– Vi har ju sett hur det bubblar. Både kvinnohat och rasism och det hänger ju ihop. Vi ser hur välfärdens revor blir allt större och vi ser hur kvinnors löner står och stampar – jag står inte ut, helt enkelt, säger Schyman till TV4, och får stöd av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– Jag välkomnar flera som driver feministiska frågor, för det är viktigt med jämställdhet mellan kvinnor och män, säger Löfven, 

Se ett nyhetsinslag med Schyman nedan.

Nyheterna 19:00

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!