Fredag 18 Jun
Stockholm

Moderaternas Mats Green misshandlades med slag och sparkar

Mats Green (M) slogs ned utanför sitt hem i söndags.
1 av 4
Mats Green (M) slogs ned utanför sitt hem i söndags. Foto: SCANPIX / Faksimil SVT
Han mottog sparkar och slag, men vill inte prata om vad som hände.
2 av 4
Han mottog sparkar och slag, men vill inte prata om vad som hände. Foto: Faksimil SVT
"Burn Israel burn"-tröjan som politikern tidigare kritiserat.
3 av 4
"Burn Israel burn"-tröjan som politikern tidigare kritiserat. Foto: Faksimil
Polisen misstänker en koppling till Kommunstyrelsens beslut om att avhysa Bokcafét från Kulturhuset.
4 av 4
Polisen misstänker en koppling till Kommunstyrelsens beslut om att avhysa Bokcafét från Kulturhuset. Foto: Faksimil Google Street View

Det moderata kommunalrådet Mats Green i Jönköping misshandlades i helgen av två personer utanför sitt hem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Burn Israel burn"

En sak som Mats Green tagit upp som argument för att Bokcafét inte ska få ha sin verksamhet i Kulturhuset är att de säljer tröjor med texten "Burn Israel burn" på.

– Vi vill motverka olämplig verksamhet. De som uppmanar andra att bränna hela länder och folk och säljer t-shirts med budskap om det är inget som borde finnas i Kulturhuset, sa han till Fria Tidningen i mars om tröjan.

JÖNKÖPING. I söndags kom två personer upp bakom Mats Green (M), kommunalråd i Jönköping, och slog ned honom utanför hans hem. M-toppen fick motta slag och sparkar och händelsen har polisanmälts.

Green har varit drivande i frågan om att avhysa Bokcafét från Kulturhuset i Jönköping. Bokcafét är ett socialistiskt initiativ som enligt hemsidan säljer "böcker och annat revolutionärt material". På torsdagen kom beskedet att de ska kastas ut från Kulturhuset - efter en lång och utdragen konflikt med kommunens ledning, däribland Green.

– Jag har goda förhoppningar att kommunfullmäktige går på vår linje och jag skulle bli mycket förvånad om någon tog parti för bokcafét som jag anser för en djupt odemokratisk verksamhet, sa han till SVT då.

"Kan påstå outgrundande saker"

Beskedet togs emot med stor ilska från flera inblandade.

– Det känns för jävligt. Till stor del är det baserat på att Mats Green och Anna Mårtensson (FP, kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) sitter på väldigt mycket makt och att de kan påstå outgrundande saker utan att ställas till svars för det, sa föreningen Bokcaféts Tommy Westlund till Jnytt förra veckan.

"Något som inte får hända"

Green själv har inte velat kommentera helgens händelser. Han är skärrad men lider inte av några fysiska skador, enligt Moderaternas länsordförande Anders Karlgren.

– Oavsett vad man jobbar med, som chef i ett företag eller inom politiken, så ska man få säga och tycka vad man vill och stå för sina åsikter. Mats är van vid att det finns folk som inte håller med honom om allt, men att därifrån gå till ren misshandel är något som inte får hända, säger han till Jnytt.

Socialminister Göran Hägglund (KD), som själv bor i Jönköping, har på Twitter gått ut och tagit avstånd från våldet mot Green:

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel förekom det uppgifter om att polisen och kommunen skulle ha kopplat misshandeln till beslutet om Bokcafét. Detta har nu dementerats av både polisen och kommunens säkerhetsansvarige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela