Onsdag 6 Jul
Stockholm

Skrek "negerjävel" och slog med kofot - nu sitter han i SD-styrelse

Christopher Gårner valdes i mars in i Sverigedemokraterna Karlshamns styrelse
1 av 3
Christopher Gårner valdes i mars in i Sverigedemokraterna Karlshamns styrelse. Foto: SCANPIX
År 2009 dömdes han för bland annat grov misshandel.
2 av 3
År 2009 dömdes han för bland annat grov misshandel. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Misshandeln utfördes med hjälp av en kofot.
3 av 3
Misshandeln utfördes med hjälp av en kofot. Foto: COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

2009 dömdes Cristopher Gårner för grov misshandel, olaga hemfridsbrott och olaga hot. I samband med misshandeln kallade han en annan man "negerjävel". I mars valdes han in i Sverigedemokraterna Karlshamns styrelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tidigare problem i Karlshamn

Sverigedemokraterna i Karlshamn har tidigare haft problem med avhopp och en person som sitter som ersättare i kommunfullmäktige dömdes så sent som i mars för skadegörelse, skriver Expo.

KARLSHAMN. En natt i slutet av 2008 åkte Cristopher Gårner, som i mars i år valdes in i Sverigedemokraterna Karlshamns styrelse som suppleant, hem till sin före detta flickvän som vid tillfället umgicks med sin nya pojkvän. När det gick upp för Gårner skrek han, i riktning mot den nye pojkvännen, att denne var en "negerjävel", att han skulle komma ut och att Gårner då skulle slå ihjäl honom. 

Hämtade kofot

När mannen valde att inte komma ut åkte Gårner, enligt domen, hem till sig och hämtade en kofot som han använde för att först ta sig in i huset och sedan för att misshandla den nye pojkvännen. Han slog honom ett flertal gånger i huvudet innan han sparkade ner honom på marken för att sedan fortsätta slå med kofoten.

Gårner dömdes drygt ett halvår senare till ett års fängelse för grov misshandel, olaga hemfridsbrott och olaga hot.

"Ett dumt snedsteg"

Gårner förnekar, trots domen, att han skulle ha skrikit förolämpningar om svarta och säger att han inte hyser agg mot någon folkgrupp. Till Expo säger han även att han ångrar sig.

– Det var ett väldigt dumt snedsteg av mig. Jag har avtjänat straffet för det och gjort rätt för mig. Det var en rad tragiska händelser som ledde till att jag gjorde det jag gjorde och detta är något som jag ångrar, säger Gårner till Expo.

Styrelsen visste att han var dömd

När Gårner valdes in i sverigedemokraternas lokalstyrelse i Karlshamn kände styrelsemedlemmarna till att han var dömd sen tidigare

– Jag kände till att han var dömd, men inte för vad. Vi hade tänkt diskutera det här vid ett senare tillfälle. Det som du berättar är såklart oacceptabelt, säger Henrik Gustafsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Karlshamn till Expo.

Enligt Gustafsson kommer nu Gårners roll i styrelsen att diskuteras.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.