Elinor Englesson lämnar SD efter uteslutningen av Patrik Ehn (t.v.) Nu riktar hon kritik mot Jimmie Åkesson.
1 av 3
Elinor Englesson lämnar SD efter uteslutningen av Patrik Ehn (t.v.) Nu riktar hon kritik mot Jimmie Åkesson.
Björn Söder och Jimmie Åkesson. "Jag tror att de har en pakt", säger Elinor Englesson.
2 av 3
Björn Söder och Jimmie Åkesson. "Jag tror att de har en pakt", säger Elinor Englesson. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Sverigedemokraten Patrik Ehn (t.v.) uteslöts ur SD i mars.
3 av 3
Sverigedemokraten Patrik Ehn (t.v.) uteslöts ur SD i mars. - Foto: Sverigedemokraterna / Scanpix

Nytt SD-avhopp: "Grymt besviken på Åkesson"

SD-ledamoten Elinor Englesson avgår från sina uppdrag i kommun- och regionsfullmäktige. Englesson riktar samtidigt anklagelser mot partitopparna: "Jag tror att de har en pakt", säger hon om ledningen till Nyheter24.


Tidigare medlem i nazistparti

Ehn var under 1980-talet aktiv i det nazistiska Nordiska rikspartiet och han senare gick med i den nazistiska Föreningen för Sveriges framtid.

Men han ska tidigare ha på ett trovärdigt sätt distansierat sig från "sitt förflutna", enligt SD. Anledningen till medlemsutskottets utredning ska ha varit att ny information lämnats som innebär att hans "ideologiska övertygelser" måste ses över.

GÖTEBORG. Sverigedemokraterna har drabbats av ännu ett avhopp.

Denna gång är det SD-ledamoten Elinor Englesson, ersättare i kommunfullmäktige i Göteborg och ersättare i regionfullmäktige, som har valt att lämna partiet.

"Jag är grymt besviken på Jimmie Åkesson och Björn Söder och deras hänsynslösa metoder", skriver hon i ett mejl till Nyheter24.

Tror att de har en pakt

Dessa "hänsynslösa metoder" som den före detta Sverigedemokraten syftar på gäller uteslutningen av Daniel Rondslätt, som fått gå på grund av "olämpliga och oetiska kommentarer", och Patrik Ehn, som uteslöts när hans kopplingar till nazistiska och extremististiska organisationer avslöjades

Elinor har däremot svårt att tro att de officiella anledningarna till uteslutningen överensstämmer med verkligheten. 

– Jag tycker att det är många som har gjort bort sig i politiken och har fått vara kvar för mycket värre saker, säger hon till Nyheter24.

Tror du att det är någonting annat som ligger bakom uteslutning?

– Ja. Jag tror att de har en pakt.

Från Sverigedemokraterna är det emellertid locket på. Man väljer att inte kommentera Elinor Englessons avhopp eller de riktade anklagelserna mot topparna inom partiet.

Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen, säger till Nyheter24 att man har uppmanat Englessons partikamrater att stanna kvar inom Sverigedemokraterna i Göteborg.

– Jag har inte för avsikt att kommentera detta utan vi kan konstatera att partidistriktet i Göteborg har accepterat beslutet och uppmanat alla att fortsätta sitt engagemang i partiet, säger Kinnunen. 


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

MP: Ett ödesval för klimatet och naturen

Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati. Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.

Bunge ser krokig väg mot räntesänkning

Hon står fast vid bedömningen att styrräntan kan sänkas i maj eller juni. Men vägen är inte spikrak och hon konstaterar att det har hänt en del de senaste veckorna.