Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elektronisk röstning - ett hot mot privatlivet?

Båset kan ersättas av ett musklick.
1 av 5

Båset kan ersättas av ett musklick.

SCANPIX / Montage

Valsedlarna är ett stort problem för småpartierna.
2 av 5

Valsedlarna är ett stort problem för småpartierna.

SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Fredrik Reinfeldt lägger sin röst i valet 2010.
3 av 5

Fredrik Reinfeldt lägger sin röst i valet 2010.

PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Anna Troberg, Piratpartiets ledare.
4 av 5

Anna Troberg, Piratpartiets ledare.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Billy Gustafsson (S) och Max Andersson (MP).
5 av 5

Billy Gustafsson (S) och Max Andersson (MP).

SCANPIX / Montage

Nyheter | 15/04/2013 13:50

I valet 2018 kan det bli aktuellt att testa elektronisk röstning. Men i skuggan av hoppet om att få upp valdeltagandet finns en oro över att valhemligheten rubbas. "Teknik är bra, men inte till allt", säger Piratpartiledaren Anna Troberg.

STOCKHOLM. Snart kan svenskarna få rösta elektroniskt. Så kallad e-röstning har redan införts på försök i Finland och Norge. 2018 kan det vara dags för svensk del. Men farhågorna hopar sig.

– Teknik är bra, men inte till allt. Vi är oroade över att valhemligheten riskeras, säger Piratpartiets ledare Anna Troberg till Nyheter24.

Risk för hackare

Framför allt kan det handla om att exempelvis familjemedlemmar kan påverka på ett annat sätt och att man aldrig kan veta vem som faktiskt tryckt på knappen på datorn där hemma. Dessutom finns alltid risken för hackare.

– Det går inte att skapa ett helt säkert system, säger Troberg.

Bara MP är emot försöket

I riksdagens vallagskommitté är samtliga partier överens om att testköra ett system i valet 2018. Bara Miljöpartiet har reserverat sig.

– Jag ser stora problem med valhemligheten. Det finns en risk för att människor blir tvingade att rösta på ett visst sätt, till exempel av en annan medlem i familjen. Det finns också teoretiska möjligheter att fuska, vilket inte finns med dagens system med valsedlar. Dessutom kan bara misstanken om att det inte går rätt till undergräva förtroendet för demokratin, säger Max Andersson (MP) till Riksdag & Departement.

Hans farhågor delas av Socialdemokraternas Billy Gustafsson, som menar att frågan om valhemligheten måste besvaras innan man inför e-röstning.

De positiva effekterna antas bland annat bli ett ökat valdeltagande. Kommittén tror också att det kommer att bli lättare för funktionshindrade, de med dålig syn och utlandssvenskar att rösta.