Onsdag 12 Maj
Stockholm

SD-toppens rasistattack mot mörkhyade

Markus Wiechel och hans inlägg i en chatt med en partikamrat.
1 av 4
Markus Wiechel och hans inlägg i en chatt med en partikamrat. Foto: Faksimil ExpressenTV / Montage
Markus Wiechel, riksdagsledamot, kallade mörkhyade i ett klipp för "satans jävla aphelveten".
2 av 4
Markus Wiechel, riksdagsledamot, kallade mörkhyade i ett klipp för "satans jävla aphelveten". Foto: TT
Hela inlägget.
3 av 4
Hela inlägget. Foto: Faksimil ExpressenTV
Presschefen Martin Kinnunen.
4 av 4
Presschefen Martin Kinnunen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Riksdagsmannen Markus Wiechel skrev "satans jävla aphelveten" om mörkhyade människor efter att ha sett ett Youtubeklipp. Här är chattloggen som avslöjar honom.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Har hyllat partiets nolltolerans

I ett blogginlägg den 12 oktober 2012 hyllade Markus Wiechel Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism och extremism.

"Som aktiv Sverigedemokrat i fem år och medveten Sverigedemokrat i sju år har jag gång på gång fått kantas med klantiga och/eller opassande utspel från personer som egentligen inte är Sverigedemokrater eller har egna agendor. På grund av dessa personer har många Sverigedemokrater som inget annat vill än att lägga fokus på Sverigedemokraternas politik tvingats stå till svars för deras uttalanden eller ageranden. Detta har jag fått nog av", skrev han då.

STOCKHOLM. Han är en av Sverigedemokraternas nyaste riksdagsledamöter. Nu är Markus Wiechel i blåsväder. Anledningen är att han gått till rasistisk attack mot mörkhyade i en chattlogg på Facebook, avslöjar Expressen.

Efter att ha sett ett Youtubeklipp på en påstådd häxbränning i Afrika utbrister han till en partikamrat:

"fy fan
det va det värsta jag sett!!
vad i helvete
nu blir jag förbannad

satatns jävla aphelveten
efterblivna jävla pensionsrädder!", skrev han i inlägget den 24 april 2011.

En stund senare skriver han:

"det gör att jag vill döda folk".

Hackad eller berusad?

När Expressen konfronterar honom med loggen ger han tre olika förklaringar till varför det står som det står. Han "måste ha varit berusad", det var någon annan som skrev och det var bara ett uttryck för den avsky han kände av klippet.

– Ja, är det så måste det vara någonting som jag måste ha skrivit när jag var antagligen berusad, eller nåt. Jag vet inte. Det är absolut inte någonting som jag skulle skriva i dag, eller stå bakom över huvud taget, säger han till tidningen.

"Min bästa vän är från Mali"

Riksdagsmannen menar att han inte skulle vara rasistisk mot svarta, eller någon annan folkgrupp.

– Om man tittar på vad som händer så ser man att det är mörkhyade som bränner mörkhyade. Jag har absolut ingenting... Min bästa vän i USA, jag växte upp där, han är själv afrikan, han kommer från Mali. Många av mina närmaste vänner är svarta så det är absolut inte riktat mot någon folkgrupp, säger Wiechel till Expressen.

"Hittar inte den här konversationen"

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har varit i kontakt med Wiechel och säger att de inte lyckats hitta inlägget.

– Vi hittar konversationer om andra saker, tidigare i tiden och efter i tiden, men hittar inte just den här konversationen. Det var det som vi undrar och är osäkra på om det som står där stämmer eller om det kan tänkas vara fabricerat, säger han till Expressen.

Partikamraten har dock bekräftat för partiet att chattinlägget existerar. Det går att ta bort enskilda chattmeddelanden med ett par knapptryck på Facebook.

Om Wiechel skrivit det så accepterar partiledningen hans förklaring om att han skrivit i affekt.

– Markus har förklarat för oss att om han skrivit det här så är hans enda förklaring att han skrivit i affekt, att han sett någonting som han blivit upprörd över och skrivit i ett upprört tillstånd, säger Kinnunen till Expressen.

Presschefen menar att det förmodligen inte går att ta reda på exakt vad som skrivits.

– Vi har nog ingen möjlighet att forska i det mer än vi gjort, säger Kinnunen till Nyheter24.

Kommer Wiechel i så fall bli föremål för en utredning eller ser ni ärendet som utagerat?

– Partiet har pratat med Markus och man är överens om att detta är uttryck som ej ska användas. Även om det handlar om saker som sägs i affekt i ett privat samtal. I detta läge måste vi lita på att Markus menar allvar med detta. Hans politiska gärning och privata umgänge har visat att han inte gör skillnad på folk på grund av ursprung. Om fler uppgifter framkommer kan detta behövs utredas närmare.

Wiechel kom in i riksdagen i höstas efter att Lars Isovaara lämnat sina uppdrag. Anledningen till det var en påstådd rasistisk attack mot en av riksdagens vakter.

Uppdatering 20.18:

Efter avslöjandet kommenterar nu Wiechel historien i ett blogginlägg. Där skriver han bland annat om att han inte hittar den aktuella konversationen.

"Detta är en konversation som jag förgäves har letat efter och även sökt efter med olika sökord i facebookchatten. Dessvärre har jag inte hittat konversationen, som jag tråkigt nog inte har något minne av vilket gör det svårt att analysera varför jag använder begreppen i det påstådda sammanhanget", skriver han och fortsätter senare:

"Efter att ha sett konversationen Expressen visat mig kan jag anta att min reaktion kom i affekt då jag blev känslomässigt berörd av det hemska jag just hade sett. Att man i vrede utrycker ord som inte är acceptabla är givetvis inte en ursäkt, men en möjlig förklaring om så har skett".

Kommentera
Kopiera länk
Dela