SD-politiker i slagsmål - provocerades av burka

- 14/05/2013, 07:49 -
Christer Wikström misstänks för misshandel.
1 av 3

Christer Wikström misstänks för misshandel.

Montage / SCANPIX

Partiledaren Jimmie Åkesson under sitt vårtal i Stockholm.
2 av 3

Partiledaren Jimmie Åkesson under sitt vårtal i Stockholm.

Leo Sellén / SCANPIX

Åkesson med pressekreteraren Linus Bylund (till höger).
3 av 3

Åkesson med pressekreteraren Linus Bylund (till höger).

LEO SELLEN / SCANPIX SWEDEN

UPPDATERAD. Borlängepolitikern Christer Wikström (SD) hamnade i bråk på en lokal mataffär. Anledningen ska ha varit att han retade sig på en yngre kvinnas burka. Nu kan han utredas av partiet.

BORLÄNGE. I söndags hamnade en 59-årig man och en 25-årig kvinna i bråk med varandra på Hemköp i Tjärna Ängar i Dalarna. Polis fick tillkallas till platsen då det hela övergått i slagsmål.

59-åringen är sverigedemokraten Christer Wikström, ledamot i kommunfullmäktige i Borlänge. Han retade sig på att kvinnan bar burka, något de bådas berättelser bekräftar.

– Enligt förhör ska mannen ha sagt till kvinnan att "har inte du hamnat på fel sida jordklotet?" eller något liknande, säger Mikael Lundkvist, utredningsledare vid Borlängepolisen, till Dalarnas Tidningar.

"Ska ha fått slag över halsen och ryggen"

Sedan går dock historierna isär enligt de båda inblandade. Wikström hävdar att han blivit påhoppad av kvinnan som slagit honom med en väska. Hon menar å andra sidan att han kommit fram till henne när hon stod vid kassan, och sedan börjat slita i hennes klädsel.

– Då hon försökte freda sig ska hon ha fått slag från mannen över halsen och ryggen så att hon föll till golvet, säger Lundkvist.

Hoppas på att frias av övervakningsfilm

Polisen har dock begärt in en övervakningsfilm som bland annat visar att kvinnan slagit Wikström med väskan.

Han och kvinnan har anmält varandra för misshandel. Brottsrubriceringen kan enligt polisen komma att ändras till ofredande eller möjligtvis hets mot folkgrupp i SD-politikerns fall.

– Övervakningsfilmen kommer att visa sanningen, säger Wikström till Dalarnas Tidningar men vill inte kommentera ärendet ytterligare.

Uppdatering 9.52:

Sverigedemokraternas pressavdelning tar avstånd från Wikströms uttalande.

– Nu är ju detta tidningsuppgifter, men om det stämmer att en person som företräder vårt parti har uttryckt sig som uppgifterna gör gällande, så är det naturligtvis inte lämpligt, säger Henrik Gustafsson, informationssekreterare, till Nyheter24.

Hur väl stämmer det överens med partiets nolltolerans mot rasism och extremism?

– Nolltoleransen innebär, för oss såväl som för andra som använder begreppet, att man inte ser mellan fingrarna med något. Det betyder att, om detta stämmer, får någon typ av konsekvens. Om det är ett telefonsamtal, en varning eller något annat, är vare sig möjligt eller lämpligt att spekulera kring i nuläget.