Thoralf Alfsson kommenterar att partikamraten provocerats av en burka.
1 av 4
Thoralf Alfsson kommenterar att partikamraten provocerats av en burka. - Foto: SCANPIX / Montage
Christer Wikström misstänks för misshandel.
2 av 4
Christer Wikström misstänks för misshandel. - Foto: Montage / SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson under sitt vårtal i Stockholm.
3 av 4
Partiledaren Jimmie Åkesson under sitt vårtal i Stockholm. - Foto: Leo Sellén / SCANPIX
Åkesson med pressekreteraren Linus Bylund (till höger).
4 av 4
Åkesson med pressekreteraren Linus Bylund (till höger). - Foto: LEO SELLEN / SCANPIX SWEDEN

SD-topp: "Inte konstigt att folk reagerar mot kvinna i burka"

Partikamraten Christer Wikström hamnade i bråk med en kvinna i burka och utreds för hatbrott. Nu försvaras han av riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.


Här är frågorna vi inte får svar på:

Med tanke på det Wikström uppges ha sagt (och själv bekräftat) - är det lämpligt att försvara det på det sättet Alfsson gör?

Att människor har rätt att reagera på att personer har burka eller liknande - är det en åsikt som delas av partiet?

BORLÄNGE. SD-toppen Thoralf Alfsson tycker det är naturligt att människor "reagerar" mot kvinnor som klär sig i burka. Det skriver han dagen efter nyheten om att Christer Wikström, SD-ledamot i Borlänge, misstänks för hatbrott.

Wikström ska ha frågat en kvinna i burka om hon "inte hamnat på fel sida jordklotet". Sedan uppstod bråk mellan de båda där berättelserna går isär. Kvinnan hävdar att SD-mannen gått till attack när hon vid ett senare tillfälle ifrågasatte honom.

– Då plötsligt började han slå mig i ansiktet och dra i min burka, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Enligt polisen visar dock övervakningsfilmen vid kassan att SD-politikerns version av bråket stämmer.

– Vi har en film som visar att det var kvinnan som attackerade mannen vid kassan. Däremot visar den inte vad som hände vid mjölkdisken. Vittnen finns åtminstone vid kassan, säger Mikael Lundqvist, kommissarie vid Borlängepolisen, till Dala-Demokraten.

"Inte lustigt att det finns människor som reagerar"

Riksdagsledamoten Alfsson försvarar Wikström på sin blogg:

"Vad jag vet är det inte förbjudet eller ett brott att tilltala någon och ha synpunkter på någons kläder. Klär man sig i burka i Sverige så är det inte lustigt att det finns människor som reagerar men de flesta tänker nog bara utan att verbalt tala om vad man anser", skriver han och fortsätter:

"Att någon döljer sitt ansikte på offentliga platser genom klädseln är inget som uppskattas i västvärlden. Jag tror definitivt att personal i butikerna inte gillar dessa klädesplagg! Av mer än en anledning".

I inlägget kallar han händelsen för "burkabråket" och kvinnan för "burkakvinnan".

"Inga kommentarer alls"

När Nyheter24 når Alfsson vägrar han säga något om det han skrivit, eller något annat heller för den delen.

– Jag har inga kommentarer. Inga alls, säger han.

Under onsdagen har Nyheter24 utan framgång försökt nå Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund och informationssekreteraren Henrik Gustafsson för en kommentar om Alfssons inlägg. 

– Om detta stämmer får det någon typ av konsekvens. Om det är ett telefonsamtal, en varning eller något annat, är vare sig möjligt eller lämpligt att spekulera kring i nuläget, sa Gustafsson till Nyheter24 på tisdagen om Wikströms påstådda uttalanden.

Tar timeout från uppdrag som nämndeman

På onsdagen skriver Dalarnas Tidningar att Wikström även tjänstgör som nämndeman i Falu tingsrätt. Efter samtal med lagmannen Lars-Erik Bergström har han nu tagit en timeout i väntan på att utredningen ska ha sin gång.

Wikström och kvinnan har anmält varandra för misshandel. Enligt polisen kan rubriceringen komma att ändras till ofredande och i Wikströms fall hets mot folkgrupp.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.